Връзки за достъпност

Извънредни новини

Общинска комисия в София реши съветският паметник да бъде преместен


Паметникът на съветската армия в центъра на София.

Столичната общинска комисия по образованието и културата реши във вторник паметникът на съветската армия да бъде преместен от Княжеската градина. При гласуването нямаше "против", общинските съветници от ВМРО гласуваха с "въздържал се", а представителите на БСП преди това демонстративно напуснаха залата, съобщи "Дневник".

Докладът с предложението е внесен от "Демократична България" през март 2020 г. и оттогава чака да бъде допуснат за разглеждане.

Миналата седмица, на председателския съвет, където се решава кои доклади да се придвижат за обсъждане в комисиите, докладът беше включен в дневния ред от ГЕРБ. Решението идва дни, след като лидерът на партията Бойко Борисов каза, че монументът трябва да бъде махнат. Той каза това в деня на годишнината от непровокираната инвазия на Русия в Украйна - 24 февруари.

"Председателят на общинския съвет Георги Георгиев (ГЕРБ) предложи доклада ни, а преди това няколко пъти съм го питала защо не се разглежда и не получавах отговор", каза Грети Стефанова, председател на групата на "Демократична България" в Столичния общински съвет (СОС).

Кметът на София трябва да възложи на областния управител да поиска държавата да премести монумента. Това е описано в доклада като предстояща процедура, но не е указано къде да бъде преместен паметникът.

Идеята е скулптурните композиции да се запазят в музей, а бъдещето на фундамента, висок 37 м, да се реши с архитектурен конкурс за цялото пространство на Княжеската градина, но без паметника.

Паметникът е държавна собственост (съгласно акт от 1947 г.), но се намира в поземлен имот, който е публична общинска собственост (съгласно акт от 2012 г.).

Към това предложение на "Демократична България" беше добавен нов проект за решение от групата на ГЕРБ-СДС, внесен на 6 март. С него се предлага скулптурите от паметника да се преместят в Музея на социалистическото изкуство и да са на постоянна експозиция там.

Съветският паметник много пъти е ставал обект на посегателства в знак на протест срещу руското влияние в България и руската агресия в Украйна. Последната протестна акция беше извършена в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна. Тогава пенсионираният учен Светлозар Раянов строши с чук няколко плочи от фасадата му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG