Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести и обиски в Минск. Според правозащитници са заради саботаж на летището


Президентът на Беларус Александър Лукашенко
Президентът на Беларус Александър Лукашенко

В Минск е задържан участник в шампионата на Беларус по стрелба, съобщи Радио Свобода. Причината за задържането е неизвестна, но според роднини на задържания може да се дължи на опита за взривяване на руския военен самолет А-50 на летище Мачулищи, съобщи правозащитната организация "Вясна". Името на задържания не се съобщава.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че е арестуван "терорист от украинските спецслужби".

Преди седмица беларуски опозиционери съобщиха, че са атакували руски разузнавателен самолет на летището Мачулишчи, близо до столицата Минск.

Преди дни беларуски правозащитници казаха, че заради експлозиите на Мачулищи служители на КГБ са извършили масови обиски на жители на Минск. Те са жили преследвани и по административни и политически причини от 2020 до 2023 г. След обиска мнозина са отведени в ареста на КГБ. "Вясна" съобщава за най-малко дузина такива случаи.

По-късно във вторник президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви ареста на "терорист от украинските специални служби" и неговите "съучастници". Според беларуските власти те са участвали в опит за саботаж на летището.

По думите на Лукашенко "операцията срещу Беларус" е подготвена от Службата за сигурност на Украйна и ЦРУ на САЩ. Той не съобщи подробности.

Лукашенко отбеляза, че задържаният е с украинско и руско гражданство и живее в Крим. "Той е вербуван от украинските специални служби, изглежда, през 2014 г. Той е IT специалист или добре запознат с IT технологиите. Готвел се е да извършва терористични актове", каза Лукашенко на церемония по награждаването на висши офицери.

От 2020 г. насам, когато в Беларус имаше месеци на масови протести заради съмнения около фалшифицирането на резултатите от последните президентски избори, хиляди граждани са осъдени и преследвани по политически причини.

Резултатите от изборите през 2020 г. не са признати от САЩ, ЕС и няколко други западни правителства и опозицията в Беларус. Лукашенко, който е един от най-близките съюзници на Владимир Путин, управлява от 1994 г. Минск е под редица санкции, наложени от САЩ и ЕС.

От началото на руската инвазия в Киев преди година Минск позволява на Москва да използва Беларус като база за военни операции срещу съседна Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG