Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дими Илиева, която помага на жените в България да станат лидери в технологиите


Дими Илиева
Дими Илиева

Тази година ООН постави като тема за Международния ден на жената „DigitALL: иновациите и технологиите за половото равенство“. В България Дими Илиева е част от организация, която прави точно това – подпомага жените в пътя им на развитие в технологичния сектор.

Всичко започва през 2021 г., когато в България за пръв път се появява клон на международната организация, подпомагаща и стимулираща жените, които се развиват и работят в сферите на науката, технологиите, инженерните специалности и математиката – Women in Tech („Жените в технологиите“).

Начело на организацията в България застават три жени – Ивелина Атанасова, Дими Илиева и Жюстин Томс.

Въпреки трудностите в началото, свързани с пандемията, организацията вече е направила няколко обучения, а само преди месеци завърши и първата си програма акселератор.

„Моята лична кауза, вече в един етап в живота, в която смятам, че съм много облагодетелствана и заради сферата, и заради хората, с които работя, е свързана с това, че исках да споделя повече от собствения си опит, както и от ресурсите, които имам в излишък“, казва Дими Илиева.

Тя е родом от Варна. Там завършва и първото си висше образование, а после и магистратура. Следват и специализации в чужбина и още магистратури.

Където и да ходех и обикалях в Европа, винаги се връщах във Варна. Тук е моето място

„Където и да ходех и обикалях в Европа, винаги се връщах във Варна. Тук е моето място“, казва тя.

Днес Дими е една от лидерките сред жените в технологичния сектор. От четири години тя е маркетингова директорка на компанията за финансови технологии myPOS.

„Член съм на борда на директорите на същата компания от скоро“, казва тя и добавя, че преди това е заемала сходна позиция в друга българска компания, която работи на международни пазари. myPOS е компания, която предоставя на бизнесите възможност да улеснят достъпа на клиентите си до картови и онлайн плащания.

Тази година ООН постави в центъра на отбелязването на Международния ден на жената 8 март жените и момичетата, които са лидери в процеса за трансформация и приобщаване към технологичния сектор и дигиталното образование.

По данни на организацията изключването на жените от дигиталния свят само за 2022 г. е коствало 1 трилион долара загуба за БВП в страни, в които доходите се определят като ниски или средни. Очакванията не са оптимистични, защото според тях до 2025 г. загубите вече ще са 1,5 трилиона на година, ако тенденциите не се променят.

Растящите неравенства стават все по видими в контекста на дигиталните умения и достъпа до технологии

„Растящите неравенства стават все по-видими в контекста на дигиталните умения и достъпа до технологии, а жените остават назад в резултат на половото разделение в дигиталните технологии“, пишат от организацията.

Дими разказва, че целта на Women in Tech е свързана точно с обръщането на този процес - да овластява жените в света на технологиите. От организацията целят осигуряване на достъп до качествено образование, знание, споделен опит на други вече установили се в света на технологиите и науката жени, както и до финансови ресурси.

„Най-общо бих казала овластяването на жените и осветяването на женски ролеви модели в тази сфера на бизнеса“, казва още Илиева.

Част от жените от първата акселераторска програма на Women in Tech
Част от жените от първата акселераторска програма на Women in Tech

По думите ѝ България е в добра ситуация от гледна точка на жените в технологичния сектор, особено в сравнение с повечето „не толкова позитивни класации“, в които страната е лидер.

Жените в България имат добра представителност в технологичния свят

„Жените в България имат добра представителност в технологичния свят“, казва тя. Думите ѝ се подкрепят от статистиката. Според Евростат България е сред лидерите в Европа по отношение на жените в сектора на информационните и компютърните технологии.

Дими посочва себе си за пример на жена, която успешно се е развила в технологичния сектор. Тя дава като пример и средата си – работи в компания за финансови технологии, в която повече от половината служители са жени „дори в средно и висше ниво на мениджмънт“.

„Подобна е ситуацията в доста компании в България и във финансовата, и в технологичната сфера. Например дигиталния маркетинг и останалите сфери на развитие на диджитъл и технологиите доста добре приемат жените в България. Така че сме на доста добри позиции, не само в Европа, но и в световен мащаб“, казва още Илиева.

Като най-голяма лична своя мотивация тя посочва вярата, че е възможно да се помогне за подобряването на живота на още жени в България и не само чрез „автентично женско лидерство“:

Това е най-голямата сила на жените в технологичния свят – че ние внасяме една допълнителна човечност във все по-технологичния и дигитализиращ се свят

„Защото аз не съм пример за чист човек на технологията, аз обичам да очовечавам технологията и смятам всъщност, че това е най-голямата сила на жените в технологичния свят – че ние внасяме една допълнителна човечност във все по-технологичния и дигитализиращ се свят около нас“, казва още тя.

По думите ѝ възрастта изобщо не представлява фактор, който може да спъва или ограничава. Тя казва, че в общността на Women in tech, а и изобщо на заетите в технологичния и дигиталния сектор жени, има представители на „няколко поколения“.

Според Дими това е естествено, защото все по-често се случва на жените, а и не само, да имат няколко различни кариери и да се пренасочват в различни етапи на живота си, дори и след 40-тата годишнина. Тя казва и, че има жени, които след дълги години на работа тепърва навлизат в технологичния сектор и започват да си служат с технологии, но и те успяват да се приобщят.

„Такива примери имаме и в своята общност и аз съм изключително горда особено много с тези примери за жени, които правят тези смели ходове. Затова и винаги казвам, че всяка от нас има свой уникален опит, микс от умения и качества и това ни прави еднакво ценни и важни“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG