Връзки за достъпност

Извънредни новини

Диана Добрева, която класира за пръв път България на Театрална Олимпиада


Диана Добрева понастоящем е един от тримата режисьори на Народен театър "Иван Вазов"
Диана Добрева понастоящем е един от тримата режисьори на Народен театър "Иван Вазов"

Тя печели „Аскеер“ още с режисьорския си дебют, а после става един от най-успешните български театрални режисьори. Тези дни дойде новината, че спектакълът ѝ „Коприна“ е първата българска постановка, селектирана за най-голямото театрално събитие в света - Театралната Олимпиада. Тя е Диана Добрева.

Да, има такова събитие - Театрална Олимпиада. А България за пръв път ще участва в нея със свой представител чак на десетото ѝ издание.

Първата Театрална Олимпиада се провежда в Гърция през 1995 г., а през 2023 г. ще се проведе в Унгария. Тя е инициатива на световни артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън и други. Събитието бързо си спечелва репутация на един от най-престижните форуми в драматургичния свят.

Освен Гърция, домакини на Олимпиадата са били още Япония, Русия, Турция, Южна Корея, Китай, Полша и Индия. А през 2023 г. постановката „Коприна“ на Диана Добрева ще бъде част от поредното ѝ издание – този път в Унгария.

Театралната кариера на Диана Добрева започва като актриса в театрална работилница „Сфумато“ между 2000 и 2006 г. Преди това завършва театралния колеж „Любен Гройс“ и френска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Впоследствие добавя към обучението си магистратура по актьорско майсторство и специализация по театрална режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. Специализира и „История на изкуството” в Сорбоната в Париж.

Режисьорски постижения

Още първият опит на Диана Добрева в полето на режисурата ѝ носи успех. През 2006 г. тя поставя в театрална работилница „Сфумато“ спектакъла „Медея“, в който между другото участва и като актриса. За постановката получава награда „Аскеер“ за режисьорски дебют и номинация за награда „Икар“. „Медея“ печели и Гран При на театралния фестивал в Авиньон, Франция.

Следващият ѝ спектакъл „Макбет“ също е отличен с награди „Аскеер“ за 2008 г., но този път за костюми и музика. А през 2009 г. поставя „Казанова“ в театър „Сълза и смях“, с който отново участва на престижния театрален фестивал в Авиньон.

През 2014 г. е премиерата на спектакъла на Добрева „Къщата на гнева“ в театър „Възраждане“. Той получава номинации за „Аскеер“ в цели 4 категории и печели приза за най-добро представление за 2015 г.

През годините и други три постановки на Диана Добрева взимат „Аскеер“-и в различни категории - „Вълци“ „Дебелянов и ангелите” и „Бащата”, а „Синът“ получава награда „Икар”.

Така стигаме до 2022 г., когато Диана Добрева спечелва поредния си „Аскеер“ – този път за режисурата на „Коприна“. Постановката е на Драматичния театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив, като има номинации още и за сценография, костюми и музика.

"Коприна"

Освен в България, „Коприна” е и пореден световен успех на Добрева на международната сцена, след представянето на спектакъла „Калигула" на фестивала в Шизуока, Япония и Голямата награда за „Одисей" на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония.

Постановката е по световноизвестния роман на Алесандро Барико, а драматизацията е дело на Александър Секулов. В нея се разказва за платоничната любовна история между френски търговец на копринени буби и безименно момиче, живеещо в японско владение.

Плакат на постановката "Коприна" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.
Плакат на постановката "Коприна" на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.

Сюжетът разгръща метафората на пътя като свързваща различните цивилизации, доколкото те изобщо могат да бъдат съвместими и разкрива противоположните им разбирания за успех, печалба и изобщо за целта на съществуването. Но над всички цивилизационни различия в крайна сметка властва нещо неизменно - необяснимата красота.

На Театралната Олимпиада в Унгария „Коприна“ на Диана Добрева ще се бори за отличие със спектаклите на световни режисьори като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Деклан Донелан, Тиаго Родригес и много други.

Тя ще се проведе между април и юли догодина, а символът на десетото издание на международния театрален форум е библейският Ноев ковчег, който спасява човека и неговите ценности. Идеята на организаторите е, че именно театърът е мястото, в което традицията и иновацията вървят ръка за ръка, дори когато са в конфликт.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG