Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не на руския закон". Властта в Грузия оттегля спорния проект, след като смаза с насилие протестите


Протестиращите издигнаха европейски и украински знамена, наред с грузинските.
Протестиращите издигнаха европейски и украински знамена, наред с грузинските.

Управляващата в Грузия парти съобщи, че ще оттегли спорния закон за "чуждестранните агенти", който предизвика масово недоволство в страната.

Развитието идва в четвъртък сутрин, след като преди това два дни силите за сигурност в Тбилиси използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат протеста на грузинците. Хиляди въстанаха срещу приемането на противоречивия закон за "чуждестранните агенти", който според гражданите копира руското законодателство, използвано за репресии.

В четвъртък сутринта на сайта на управляващата партия "Грузинска мечта" беше публикувано съобщение, че законопроектът ще бъде оттеглен, въпреки че вече е приет на първо четене.

"Трябва да внимаваме за мира, спокойствието и икономическото развитие на нашата страна, както и за европейската интеграция на Грузия", се казва в съобщението.

По-рано в сряда вечерта хиляди излязоха за втори пореден протест, призовани от опозиционни партии и граждански сдружения. Демонстрациите започнаха във вторник, когато полицията отново използва сила и десетки бяха арестувани и ранени.

Униформените представители на силите за сигурност и полиция се строиха на централния Площад на свободата в Тбилиси и тръгнаха директно срещу демонстрантите, които се бяха събрали пред парламента. Протестиращите носеха знамена на Европейския съюз и скандираха срещу закона и правителството.

Полицията използва сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водни оръдия, за да разпръсне хората, видяха репортери на грузинската служба на Радио Свободна Европа. Много от демонстрантите потърсиха убежище в църква и музей, които са наблизо, други побягнаха по малките улички.

По-късно част от протестиращите се върнаха отново на площада и отново бяха отблъснати от полиция. След това малки групи демонстранти издигнаха барикади, но няколко часа по-късно силите на реда успяха да ги премахнат.

Репортерите на Радио Свободна Европа съобщават за масови арести и използване на сила дори срещу журналисти.

Рано сутринта в четвъртък центърът на Тбилиси беше разчистен от демонстранти и е под контрола на полицията.

В четвъртък в 11 часа се очакваше представители на опозиционните партии и студентски сдружения, участващи в протестите, да обявят общ план от 3 точки за гражданско неподчинение. Преди това обаче управляващите обявиха, че оттеглят спорния закон.

Няма данни някои от демонстрантите да са хвърляли коктейли "Молотов" или камъни към униформените, каквото твърдение изказа Министерството на вътрешните работи след първия ден на протести. Тогава също беше използвана сила.

В сряда вечерта полиция е арестувала "масово", предадоха кореспондентите на Радио Свободна Европа.
В сряда вечерта полиция е арестувала "масово", предадоха кореспондентите на Радио Свободна Европа.

Във вторник бяха арестувани 77 души, а близо 50 полицаи са били ранени, твърди вътрешното министерство. То не съобщи колко протестиращи са били ранени. Задържаните ще бъдат обвинени за дребно хулиганство и неподчинение на заповеди на органите на реда.

Протестите започнаха след като депутатите във вторник приеха на първо четене закона за "чуждестранните агенти". Той се подкрепя от управляващата партия "Грузинска мечта" и предвижда неправителствените организации, които получават над 20 на сто от финансирането си от чужбина, да бъдат обявявани за "чуждестранни агенти".

Някои оприличиха това на руския закон, който позволява на властите да обявяват хора и организации за "чужди агенти". По-късно този закон започна да се използва и срещу медии.

Протестиращите в Тбилиси носеха плакати "Не на руския закон" и пяха химните на Грузия, Украйна и ЕС.

Вторият протест беше свикан от Ника Мелия, един от лидерите на главната опозиционна партия, Обединено национално движение. Кадри в социалните мрежи показват, че по-малки протести е имало и в Батуми, вторият по големина град в Грузия.

Лидерът на дясната партия "Гирчи" Зураб Джапаридзе беше сред арестуваните във вторник. Адвокатът му каза, че той е бил жестоко бит от полицията.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето на закона, въпреки че парламентът има право да го приеме отново след това.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс призова двете страни да се въздържат. "Ще призовем правителството на Грузия да уважава свободата на мирно събиране и мирен протест", каза той.

"Ние сме заедно с народа на Грузия и неговите цели", каза още Прайс.

В съвместно изявление Естония, Латвия и Литва призоваха грузинското правителство "да уважава правото на хората на мирен протест".

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел каза, че законът е несъвместим с ценностите и стандартите на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG