Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия вече смята за шпионин всеки, който е "под чуждестранно влияние". Путин подписа над сто закона


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Русия разшири понятието "чуждестранен агент" и вече ще смята за такъв всеки, който е "под чуждестранно влияние". Това стана факт, след като руският президент подписа закон, по-рано приет от руската Дума.

Новото определение предвижда и отнемане на широк кръг от права на гражданите, обявени за агенти. Сред тях е правото на преподавателска дейност и правото да организират обществени прояви.

Законът предвижда и създаването на регистър на "афилиираните лица". Това са хора, които имат връзка с лица, намиращи се "под чуждестранно влияние".

Текстът влиза в сила от 1 декември 2022 г.

Новият закон е сред други повече от 100, които Путин подписа в четвъртък, съобщи "Медуза". Някои от тях втвърдяват наказанията по въведени по-рано ограничителни норми. Други създават нови структури, каквото е обединението на деца и младежи, добило популярност под името "Нова Пионерия".

До момента за чуждестранен агент се смяташе лице, получавало пари от чужбина, дори и парите да са идвали от член на семейството.

Първоначалният текст на този закон беше гласуван през 2012 г. с аргумента, че обществото трябва да знае какво е финансирането на хора, стоящи зад различни каузи. Тогава законът засягаше само неправителствените организации.

В следващите години текстът беше многократно разширяван, докато не започна да обхваща медии и отделни физически лица. Бяха разширени санкциите, размерът на глобите и наказанията. Беше въведен регистър на "чуждестранните агенти" и задължението те да се регистрират като фирми, плащайки по-високи такси, данъци и режийни. Беше въведено изискването те да се обозначават като агенти при всяка проява в социалните мрежи, да предават доклади за дейността си и да публикуват публично достъпен финансов отчет за дейността си на всеки три месеца. Това принуди много от тях да наемат счетоводители.

Наказанията за неизпълнение на някои от изискванията стигат до затвор от 5 години.

Законът започна да се прилага масово през 2020 г. и през 2021 г. доведе до първата вълна на политическа емиграция след разпада на СССР.

Текстът, който ще влезе в сила от 1 декември, превръща в "чуждестранни агенти" не само хората, получавали пари от чужбина, но и хората, които се намират "под чуждестранно влияние". Изразът е характерен за режима на Брежнев в СССР, когато за "чуждестранно влияние" се смята включително слушането на западна музика, носенето на дънки и дъвченето на дъвка.

Лицата, които бъдат обявени за чуждестранни агенти, няма да имат следните права:

  • да организират публични прояви;
  • да преподават в държавни училища и университети;
  • да водят просветителска дейност сред непълнолетни;
  • да заемат постове, за които е нужен достъп до държавна тайна;
  • да стават членове на избирателни комисии и други обществени комисии;
  • да ползват опростената система за данъчно облагане;
  • да ползват държавно финансиране за творческа дейност;
  • да участват в купуването на стоки и услуги за държавни и общински нужди;
  • да бъдат експерти при провеждането на екологически експертизи.

Поправките, които ще влязат в сила на 1 декември 2022 г., предвиждат създаването на нов регистър за лицата, "афилиирани" към "чуждестранните агенти". За такива ще се смятат:

  • хора, учредили или работили за организаците "чуждестранни агенти";
  • хора, получавали пари от "чуждестранни агенти".

Руските власти практикуват правилото на "афилиираните лица" още от миналата година. За такива се смятаха членове на семействата на някои от "чуждестранните агенти".

Сред другите закони, които президентът Путин подписа в четвъртък, е също и този, който приравнява към "държавна измяна" преминаването на страната на противника по време на въоръжен конфликт. Наказанието за това е от 12 до 20 години трудов лагер.

Друг закон забранява на частните компании да отказват държавни поръчки в областта на отбраната.

Путин също подписа и закон, който засекретява валутния и златния резерв на Руската федерация, закон, който позволява на Русия да забранява на своя територия западни медии и закон, който възражда пионерската организация под ново име.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG