Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски удари срещу Киев, Одеса и още редица украински градове. Има убити и ранени


Екипи на пожарната гасят част от горящите коли в жилищен квартал в Киев. Украинската столица беше подложена на ракетни удари в ранните часове на 9 март
Екипи на пожарната гасят част от горящите коли в жилищен квартал в Киев. Украинската столица беше подложена на ракетни удари в ранните часове на 9 март

Русия извърши ракетни нападения срещу множество градове в Украйна в ранните часове на деня, съобщи Би Би Си. Цел на атаките са били столицата Киев, както и някои от най-големите градове в страната като Харков и Одеса.

Непредизвиканата война на Русия срещу Украйна започна на 24 февруари 2022 г. В първите месеци на войната руската армия окупира украински територии на изток, юг и север. По-късно украинската армия си върна значителна част от тях, но в последните месеци нито една от страните не успява да отбележи значителен напредък на фронта. В същото време Москва не спира с ударите срещу цивилни цели в цяла Украйна.

На 9 март в столицата Киев са били ударени сгради в южните и западни квартали. Кметът на града Виталий Кличко каза, че атаките са предизвикали взривове и запалване на коли в паркингите пред жилищни блокове. Той призова гражданите да не излизат от бомбоубежищата.

В пристанищния град Одеса руските атаки са поразили обект от енергийната инфраструктура. Това е предизвикало прекъсвания на електрозахранването в града, каза ръководителят на Одеската областна военна администрация Максим Марченко. Той каза още, че противовъздушната отбрана е свалила множество ракети, но очакванията са за нови нападения срещу града.

Властите в западния град Лвов съобщиха, че ракетните удари срещу града са убили най-малко четирима души. Те са загинали след атака срещу жилищна сграда.

В Харков и областта са нанесени около 15 удара съобщават местните власти, които добавят, че тепърва ще уточняват дали и колко са пострадалите. Според местно интернет издание двама души са били ранени заради ракетен удар, насочен в близост до къщата им.

Уради са били нанесени и по други точки на страната като Днипро, Чернигов, Луцк, Ровно, Полтава.

Основната част от боевете между украинската и руската армия са съсредоточени на изток, а най-тежките сблъсъци са в битката за град Бахмут. В сряда разследващата група Conflict Intelligence Team (CIT), написа, че украинските сили в града са обградени, но все още държат контрола над него. Преди няколко дни висши военни казаха пред президента Володимир Зеленски, че смятат, че отбраната на Бахмут трябва да продължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG