Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските военни настояват отбраната на Бахмут да продължи


Генерал Валерий Залужни и президентът Володимир Зеленски
Генерал Валерий Залужни и президентът Володимир Зеленски

Висши командири и двама високопоставени генерали от украинската армия са се обявили за това отбраната на източния град Бахмут да продължи. Това се е случило по време на разговор с президента Володимир Зеленски, съобщи канцеларията на държавния глава, цитирана от Ройтерс.

Новината идва на фона на информации от западни анализатори, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се подготвят за „ограничено изтегляне“ от града. Бахмут е град, чиято територия е по-малка от тази на Радомир. Руската армия се опитва да го превземе от август 2022 г. Там са съсредоточени и голям брой от наемниците от частната армия „Вагнер“ на Евгений Пригожин.

Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни и Олександър Сирски, началникът на Сухопътни войски, са се изказали „в подкрепа на продължаването на отбранителната операция и допълнително заздравяване на позициите в Бахмут“, гласи съобщението на президентската администрация.

В последните седмици натискът върху Бахмут от страна на руската армия се увеличава на фона на относително затишие по други точки на фронта. Руските сили се опитват неуспешно да обградят изцяло украинската отбрана. На няколко пъти Москва съобщи, че е взела града и че украинските сили отстъпват, но досега това не се потвърждава. Само в неделя руските атаки срещу Бахмут бяха над 95.

През уикенда в свое видеообръщение Пригожин каза, че, ако „Вагнер“ бъде принудена да се оттегли от битката за Бахмут, „целият фронт ще рухне“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG