Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската армия е отблъснала 95 атаки за денонощие. Шойгу посети Мариупол


Украински войник, който е част от отбраната на Бахмут. Снимката е от 28 февруари
Украински войник, който е част от отбраната на Бахмут. Снимката е от 28 февруари

Украинската армия е отблъснала над 95 руски атаки в неделя. Руската армия е концентрирала основната част от атаките си в Бахмут, Лиман и Купянск, съобщават Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

„За последния ден нашите войници отблъснаха над 95 вражески атаки, които бяха концентрирани най-вече в районите на Белогоривка и Невски в Луганск, Дъбово, Орихово, Бахмут“, съобщават още от Киев.

Най-тежки остават боевете край Бахмут, където само за ден е имало 329 руски обстрела. Според украинските военни руската армия се опитва да завземе и близки населени места, за да си осигури по-добри подстъпи към града.

Британският Гардиън цитира Института за изследване на войната, според който Украйна се готви за „тактическо изтегляне в Източен Бахмут“. Подобна информация се появи и в Индипендънт, които цитират руски военно блогъри, според които битката за града „е към края си“. И двете медии посочват, че изразените мнения не могат да бъдат доказани.

Киев твърди, че опитите на руската армия да подведе украинското разузнаване чрез заблуждаващи маневри в окупираните територии на юг, е довело до недоволство сред част от руските войници заради големия разход на гориво.

В същото време министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу е посетил Мариупол. Цел на неговото посещение е била да инспектира „възстановяването“ на региона Донбас, пише руското военно министерство.

Мариупол е един от най-тежко пострадалите градове от началото на войната. Преди да бъде превзет от руските сили той беше почти изцяло разрушен.

В последните месеци Шойгу е обект на постоянна критика от приближения до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, който е основател на частната армия „Вагнер“. Руската армия търпи критики заради начина, по който се водят военните действия в Украйна. На няколко пъти командването на сухопътните сили в страната беше сменяно, като в момента начело е ген. Валерий Герасимов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG