Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Плюнка срещу "Вагнер". Губи ли Пригожин подкрепата на Кремъл


Евгений Пригожин. Снимката е архивна.
Евгений Пригожин. Снимката е архивна.

Евгений Пригожин и неговата частна армия "Вагнер" водят най-важната си битка досега. Но не на фронта, а с едни от най-приближените на Владимир Путин. Дойде ли моментът, в който Пригожин изпадна в немилост?

Това е една от най-странните истории във войната в Украйна: руска незаконна паравоенна формация се състезава с официалната руска армия. Двете се борят за признанието, че по-успешно превземат територии. Засега и двете страни губят.

Бизнесменът Евгений Пригожин е създателят на частната армия "Вагнер". Заради първоначалните военни успехи на своите наемници, воювали вече и в други държави, Пригожин засилваше все повече влиянието си в Москва. Сега изглежда, че го губи.

В последните месеци Пригожин многократно нападаше руското Министерство на отбраната, като твърдеше, че е некомпетентно и няма правилна военна тактика в Украйна. Напоследък той добави ново обвинение - че то не снабдява по-добрите му бойци с нужните боеприпаси. Така, атакува ги той, искат да "унищожат "Вагнер", докато е на предна линия в битката за град Бахмут в Донецка област. После заплаши да предаде материали на военната прокуратурата, защото според него това е държавна измяна.

По този начин конфликтът му с военното ръководство на Русия ескалира, на фона на досегашната конкуренция. Пригожин каза, че Министерството на отбраната (МО) се опитва да си припише заслугите за успехите на "Вагнер" около Бахмут. Както и че "чудовищната военна бюрокрация" е попречила градът да бъде превзет още преди Нова година. Влезе в спор и за това чия е заслугата за овладяването на друг град, недалеч от Бахмут - Соледар.

Наскоро обаче Пригожин призна, че и наемническата група се изправя пред "трудности" в Украйна, а числеността ѝ скоро ще намалее. По данни на САЩ около 30 000 бойци вече са убити, а много други са пленени. По данни на Киев през последните седмици руската офанзива като цяло е отслабнала.

След размяна на остри реплики с министерството, Пригожин най-накрая съобщи, че исканите от него снаряди, "поне на хартия", са били изпратени.

В същото време все повече факти показват, че Кремъл е предприел действия за ограничаване на прекомерното политическо влияние на Пригожин. Например стана ясно, че частната армия вече не вербува затворници за редиците си. По всичко изглежда, че Путин, макар да не се намесва публично в конфликта й с министерството, вече не я подкрепя безрезервно. Остава въпросът дали това е началото на края на частната армия.

"Вагнер" е неофициално руско въоръжено подразделение, което не принадлежи към МО, нито към други държавни структури. Преди войната тя беше в нелегалност и само неофициална информация свързваше Пригожин с нея. Няколко месеца след началото на руската инвазия обаче той излезе на светло и призна не само че стои зад "Вагнер", а и че неговите бойци се бият активно в Украйна.

Междувременно Пригожин открито започна да вербува затворници, които да се бият за "Вагнер" срещу помилване, и се снима с някои от тях, след като присъдите им бяха опростени. Така доскоро неговият и на армията му образ бяха героизирани.

Какви са фактите и какво казват военни наблюдатели - Свободна Европа събра всичко известно.

"Държавна измяна". Атаката срещу Шойгу и Герасимов

Ескалацията на конфликта беше решението на Пригожин да атакува директно министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб ген. Валерий Герасимов. Той каза, че бойците му изпитват "пълен глад за боеприпаси" и „умират на партиди“ край Бахмут, обвинявайки двамата, че като ги лишават от такива, се опитват да унищожат "Вагнер".

"Има просто пряко противопоставяне", каза Пригожин в гласово съобщение с очевидно ядосан тон в неговия канал в Телеграм, в което дори ги обвини, че "това може да се приравни с държавна измяна".

"Началникът на Генщаба и министърът на отбраната дават заповеди наляво и надясно не просто да не се дават боеприпаси на "Вагнер", но и да не се помага с въздушния транспорт", каза Пригожин.

Свързаният с "Вагнер" Телеграм канал Grey Zone уточни: "Говори се за 18 полета на авиацията, което е малко повече от нищо за такъв мащаб на военните действия. Изброените боеприпаси стигат за 2-5 дни".

Само преди няколко месеца Пригожин се хвалеше пред затворници, че разполага със собствени танкове, самолети, артилерия и не се нуждае от помощ от МО.

Това са момчета, които са загинали заради така наречения глад за снаряди

Сега пресслужбата му публикува снимка, на която се виждат десетки тела на мъже, лежащи на земята. Самият бизнесмен твърди, че на снимката се виждат бойци на "Вагнер" в Украйна. Според него всички са били убити за един ден, на 21 февруари, в сражения край Бахмут.

"Това са момчета, които са загинали заради така наречения глад за снаряди", каза Пригожин. – "Вината е на тези, които е трябвало да решат въпроса за снабдяването ни с достатъчно боеприпаси. Окончателният подпис би трябвало да дойде от Герасимов или Шойгу. Нито един от тях не желае да вземе решение."

Той отбеляза, че е готов да предостави всички документи – молби и какво е получено – на военния прокурор или на военното контраразузнаване.

Пригожин публикува заявление с искане за необходимите боеприпаси до Герасимов. "Необходими са 105 000, а те дават 3600", добави той, наричайки ръководството на руската армия "нагли граждани".

Наемниците от "Вагнер" пък записаха поне три видеоклипа с подобни искания, в един от които буквално псуваха Валерий Герасимов.

Последва обръщение на Пригожин директно към руснаците да упражнят натиск върху армията, за да снабди с боеприпаси хората му.

"Ако всеки руски жител на своето равнище - за да не приканвам когото и да било да демонстрира, просто каже: "Дайте на "Вагнер" снаряди!", това ще е от полза, ще ги пречупим и ще ги накараме да спрат с глупостите", каза Пригожин в аудиозапис.

Според него снаряди има.

"Трябва обаче разни политикани, мръсници, боклуци да си сложат подписите", за да бъдат предоставени те, добави шефът на "Вагнер".

Франс прес определи това като безпрецедентен апел, който дава представа колко високо е напрежението между "Вагнер" и руския генерален щаб. Подобни призиви не са отправяни досега в Русия, където критиките срещу Кремъл или армията са потискани с жестоки репресии, отбеляза агенцията.

Отговор и отговор на отговора

На следващия ден руското МО отговори на обвиненията на Прижгожин, макар да не споменава името му. В изявлението се говори за "преувеличени твърдения за предполагаемо блокиране на доставките на боеприпаси за доброволците от щурмовите отряди".

Според ведомството командването изпълнява всички заявки за доставка на боеприпаси възможно най-бързо. А "опитите да се предизвика разрив в механизма за тясно сътрудничество и подкрепа между подразделенията на руската групировка са контрапродуктивни и играят единствено в полза на противника".

От министерството съобщиха още, че за последните две денонощия войските в района на Бахмут са се придвижили над 2.5 км, което би било невъзможно без пълната огнева подкрепа на артилерията, бронетехниката и другите огневи средства.

"От 18 до 20 февруари на доброволците са доставени 1660 реактивни снаряди, 10171 боеприпаси за едрокалибрена артилерия и миномети, 980 боеприпаси за танкове. Затова всички заявления, направени уж от името на щурмовите подразделения за недостиг на боеприпаси, са абсолютно неверни", обобщиха от МО.

Така реално те признаха, че снабдяват с оръжие частната армия, която формално е извън закона.

"Плюнка срещу "Вагнер" в опит да се скрият престъпленията им пред тези бойци, които днес извършват героични дела"

По-малко от час след официалното съобщение в Телеграм канала "Пресслужба на Пригожин" се появи ново гласово съобщение. В него Пригожин каза възмутено, че "Вагнер" "не получава 80% от боеприпасите, необходими за изпълнение на бойни задачи". Той нарече изявлението на МО "плюнка срещу "Вагнер" в опит да се скрият престъпленията им пред тези бойци, които днес извършват героични дела". И добави, че в Бахмут няма други доброволчески щурмови отряди освен "Вагнер".

"Не само боеприпаси, лопати не са доставяни. Ако давате боеприпаси, дайте им ги, а не говорете за това в медиите, заблуждавайки руския народ", каза Пригожин.

На 23 февруари, ден след отговора на МО, той съобщи, че неговите подразделения са започнали да получават боеприпаси. В изявлението му се казваше, че е бил информиран "в 6.00 ч. днес, че боеприпасите са изпратени".

"Изглежда, че процесът е започнал. Поне на хартия, но ни казаха, че основните документи са подписани", каза Пригожин.

"Вагнер" спря да вербува затворници. Това ли е краят?

На 9 февруари Евгений Пригожин съобщи, че вербуването на осъдени е прекратено.

"Набирането на затворници за групата "Вагнер" е напълно преустановено. Към тези, които сега работят за нас, всички задължения са изпълнени", каза той в изявление.

Причините за това решение не бяха съобщени. Експерти обаче коментират няколко версии - от недоволството на Путин от действията на наемниците, които не можаха да превземат Бахмут, до конфликта на Пригожин с ръководството на МО.

Руски медии съобщават за опитите на Вагнер да проведе втори кръг на набиране на затворници в наказателните колонии след тежките загуби на фронта. Това обаче вече не прави лично Пригожин, който преди това пристигаше там с хеликоптер. Затворниците са престанали да вярват на обещанията на "Вагнер" и са разбрали, че да отидеш на война в Украйна е начин не да бъдеш освободен, а да умреш. В частност, докато през лятото и есента няколкостотин затворници доброволно са отивали на война от една колония, сега те са едва няколко десетки.

Вагнеровите наборници не се колебаели да кажат, че тези, които се оплакват от лошо здраве и отказват да се бият, ще бъдат "елиминирани", и предупреждавали, че ако дезертират или се предадат, затворниците ще бъдат екзекутирани, както Евгений Нужин е бил убит с ковашки чук.

Британското разузнаване също така регистрира спад в набирането на затворници от Вагнер в сравнение с пиковия период - лятото-есента на 2022 г.

Олга Романова, руска правозащитничка и ръководител на фондация "Рус сит", твърди, че подопечните на Шойгу "отблъскват" Пригожин, за да набират осъдени директно чрез МО. По нейна информация представители на ведомството са посетили много колонии.

"Събират всички затворници, с изключение на инвалидите, и пред тях говори техен представител. Той казва, че не е от "Вагнер", а от МО. Говори, че сега ще бъдат подготвени най-добрите от най-добрите за фронта и че това е доброволно, всеки може да откаже", допълва Романова.

По нейна информация на затворниците се обещава само помилване, не става дума за заплащане. Затворниците обаче не се интересуват толкова от парите, колкото от свободата и, което е по-важно, очакват, че МО няма да извършва извънсъдебни екзекуции като "Вагнер".

"Вагнер" не успя да изпълни заповедта на руския президент за завземане на Бахмут и сега остатъците от нея просто ще бъдат ликвидирани, коементира пред TSN.ua лейтенантът от Националната гвардия на Украйна Володимир Назаренко, който се сражава в направление Бахмут.

Той смята, че частната армия е претърпяла загуби от над 80%, "а това е непоправима загуба, т.е. те не могат да възстановят пълния си състав".

"Няма повече осъдени, които да изберат да замръзнат за пет дни, да изгният в окопите, отколкото да седят в сравнително топъл затвор от 5- 7 г. За всички е ясно, че остатъците от "Вагнер" се използват като наказателни батальони, никой не иска тези престъпници на свобода. Никой няма да им изплати обещаните средства - те просто се ликвидират"., каза Назаренко.

са останали толкова критично малко от тях, че това не е критична заплаха".

"Измива си ръцете". Путин оттегля подкрепата си

Какво всъщност се случва между Министерството на отбраната и основателя на "Вагнер" коментира военнополитическият експерт Юрий Фьодоров пред Current time.

Според него въпросът защо на Пригожин не се дават снарядите, които той би искал, се крие в това каква роля играе той "в руската политика, в руската военна върхушка, по-точно във властовата върхушка". А тя е доста специфична - действа като конкурент на всички началници, на ръководители на службите за сигурност.

Фьодоров каза, че в края на лятото и началото на есента, след като Русия претърпя редица поражения на фронта, е било решено да се проведе експеримент - да се позволи на Пригожин да набира така наречените доброволци в затворите. Заедно с тях и професионалните наемници с добър боен опит да се създаде ново голямо формирование - нещо като наказателните батальони от Втората световна война.

Идеята е била този корпус да бъде хвърлен в най-опасните направления на фронтовата линия, за да проправи пътя на редовната армия. Но нещата не се случват както трябва, защото затворниците не са способни да воюват, битките за Бахмут се проточиха много дълго и той така и все още не е превзет. А при Соледар е трябвало да бъдат подсилени от въздушни десантчици.

По думите му като цяло експериментът се е оказал неуспешен.

Успя да развали отношенията с генералите, като обиди Герасимов, а в негово лице - цялата генералска клика

"Няма такава свръхефективна допълнителна сила към армията, която би могла да се противопостави на вътрешнополитически усложнения и кризи. Освен това Пригожин, по силата на лошия си характер или на някакво друго обстоятелство, успя да развали отношенията с генералите, като обиди Герасимов, а в негово лице - цялата генералска клика", каза още Фьодоров.

Освен това, има хора като Николай Патрушев - председател на Съвета за сигурност на Русия и един от най-близките на Путин, които казват: "Нима позволяваме създаването на някаква частна военна компания, която е напълно извън контрола на властите? Това е подкопаване на това, което се нарича руска държавност".

"Патрушев е човек, който е фиксиран върху тоталния контрол на държавната машина върху всичко, а това е позор, бъркотия – някакви Пригожинци, които са напълно извън контрола на Кремъл. В резултат на това приемам, че Путин е спрял да подкрепя Пригожин, това е цялата работа", коментира още експертът.

На въпроса защо обаче Путин не се намесва явно в конфликта между МО и Пригожин, той отговори:

"Мисля, че той просто си измива ръцете. Навремето подкрепяше Пригожин. Без пряката заповед на Путин, разбира се, никой, включително и той, не можеше, да речем, да ходи по затворите и да набира войници. Но сега Путин сякаш зае някаква неутрална позиция, тоест каза, подобно на Пилат Понтийски: "Разберете се сами".

Според Федоров нещата се случват по обичайния генералски маниер - сега няма да ви даваме снаряди, оправяйте се, ако искате да получавате, ще бъдете длъжни да подчините изцяло всичките си бригади на военното командване.

"А каква е ролята на Пригожин в този случай? Тя е нулева. Ако войниците му станат напълно подчинени - оперативно, административно, както и да е - на военните власти, тогава той може само да се оплаква от тежкия живот и интригите на военното командване", добави експертът.

В годишната си реч на 21 февруари Владимир Путин не посочи "Вагнер" сред частите, които участват във военните действия на територията на Украйна.

"Като скъпия ни брат". И Кадиров ще прави частна армия

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров съобщи, че има планове да създаде частна военна компания, конкурентна на тази на Евгений Пригожин. Един от най-големите поддръжници на Путин направи това с публикация в канала му в Телеграм, в която изтъкна "много впечатляващите" резултати на "Вагнер" във войната.

По думите му нейните щурмови бригади поемат "изключително трудна част от работата" и постигат "целта във всяка ситуация". Според него "Вагнер" е доказала ефективността си и сложила точка на дискусиите за това дали такива частни армии са необходими или не.

"Затова, когато завърша работата си на държавна служба, сериозно планирам да създам конкуренция на скъпия ни брат Евгений Пригожин и да създам частна военна компания", написа още Кадиров, който е начело на Чеченската република от 2007 г.

И той, като Пригожин публично е критикувал военната тактика при военните действия на Русия в Украйна.

XS
SM
MD
LG