Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 30 000 бойци на "Вагнер" са ранени или убити в Украйна, казва Вашингтон


Войници на фронта на войната в Украйна. Снимката е илюстративна.
Войници на фронта на войната в Украйна. Снимката е илюстративна.

Над 30 000 наемници, които са били част от руската частна армия „Вагнер“, са били убити или ранени от началото на войната в Украйна . Това съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от Би Би Си.

По думите му групата е претърпяла значителни загуби през последните седмици, като около 9000 бойци са били убити в битка.

През 2022 г. "Вагнер" започна да наема затворници, с които попълни свои части за фронта в Украйна. Създателят на частната армия - бизнесменът Евгений Пригожин - беше допускан в затворите, за да извърши подбора и да изведе осъдените. Някои от тях след месеци се озоваха на свобода и помилвани.

Според Кърби именно тези бойци са били необучени и заради това сравнително голям брой от тях загиват на фронта. Пригожин каза миналата седмица, че ще спре да наема бойци от руските затвори, но няма информация дали това е истина. В петък стана ясно, че лично президентът на Русия Владимир Путин е издавал указите за помилване на върналите се от фронта затворници.

Въпреки жертвите „Вагнер“ все пак постигна успехи на бойното поле около град Бахмут. Тук се водят някои от най-ожесточените боеве на войната, а наемниците от „Вагнер“ са част от войските, които се борят за превземането на града.

Говорител на украинската армия съобщава, че в някои райони в Източна Украйна Москва не е успяла да евакуира ранени и мъртви войници - което води до това, че на някои "места телата им просто са струпани".

Бахмут е ключов стратегически град и превземането му би позволило на Русия да напредне към по-големите градове на запад, като Краматорск и Славянск, пише още Би Би Си.

Въпреки това говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Кърби казва, че по-нататъшният напредък може да се окаже труден, като се има предвид, че напредъкът, постигнат в Бахмут, е отнел месеци и е дошъл на "опустошителна цена, която не е устойчива".

На други места служители на разузнаванетона Обединеното кралство са изчислили, че руските редовни сили и войските на „Вагнер“ са понесли между 175 000-200 000 жертви - включително 40 000-60 000 смъртни случая.

Големият брой смъртни случаи е "почти сигурно поради изключително елементарно медицинско осигуряване" на руската армия, казва министерството на отбраната на Великобритания.

Смята се, че „Вагнер“ започва да фукционира през 2014 г. в незаконно анексирания Кримски полуостров и оттогава действа на други места в Украйна, в Сирия и в Африка. Частната армия е обвинявана в бруталност и военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG