Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ обявиха "Вагнер" за "транснационална престъпна организация"


Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин
Основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин

САЩ обявиха частната военна компания "Вагнер", която участва с руската армия във войната в Украйна, за "значима транснационална престъпна организация". По данни на американските и британски служби в момента между 40 000 и 50 000 членове на "Вагнер" се бият на страната на Русия в Украйна. Бойци на частната организация участват и в други конфликти по света, в които Русия официално не участва.

В четвъртък от министерството на финансите на САЩ съобщиха, че включват "Вагнер" в списъка си с криминални организации като част от усилията "да се намали способността на Руската федерация да води война срещу Украйна".

"Тъй като санкциите на нашата международна коалиция и контролът върху износа от Русия продължават да удрят [Русия], Кремъл отчаяно търси оръжия и подкрепа – включително чрез бруталната група ["Вагнер"] – за да продължи несправедливата си война срещу Украйна", каза американската министърка на финансите Джанет Йелън.

В решението се казва още, че компанията поддържа "сериозна престъпна дейност" в продължителен период от време, който включва масови екзекуции, изнасилвания, отвличания на деца и физическо насилие в Централноафриканската република (ЦАР) и Мали.

Новото обозначение на групата означава, че всичките ѝ активи в САЩ ще бъдат замразени, а на американските граждани ще бъде забранено да извършват транзакции с групата. Санкционирани са също така няколко компании от Русия, Китай, Люксембург и Обединените арабски емирства за това, че са подпомагали дейността на "Вагнер". Китайската компания Spacety China например е санкционирана, защото е продавала на частната военна организация сателитни снимки.

Свързваната с Кремъл частна армия "Вагнер груп" за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Наемниците признават, че от "Вагнер" не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

Официално "Вагнер" не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са неизвестни. Твърди се обаче, че Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили негласно контролира организацията.

Основател и спонсор на частната военна компания е бизнесменът Евгений Пригожин, който е известен като "готвачът на Путин". Той дълги години отричаше да е свързан с "Вагнер" и едва през септември 2022 г. призна, че е основал групировката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG