Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин лично е помилвал затворници, пратени в Украйна. С непубликувани укази


Евгений Пригожин (прав, в средата, със светла дреха) заедно с помилвани затворници
Евгений Пригожин (прав, в средата, със светла дреха) заедно с помилвани затворници

Затворници, които са се били в Украйна в състава на руска частна армия "Вагнер", са били помилвани от президента Владимир Путин. Държавният глава ги е пуснал на свобода с укази, които не са били публикувани, съобщи бившият журналист от Би Би Си Андрей Захаров, днес в изгнание.

През 2022 г. "Вагнер" започна да наема затворници, с които попълни свои части за фронта в Украйна. Създателят на частната армия - бизнесменът Евгений Пригожин - беше допускан в затворите, за да извърши подбора и да изведе осъдените. Някои от тях след месеци се озоваха на свобода.

Пригожин не заема формална длъжност, която да му позволява да извърши това. Помилването в Русия може да се извърши само с публичен указ.

Президентът Путин е издал най-малко два такива указа през юли 2022 г., но те не са били публикувани, съобщи в Телеграм Андрей Захаров. Той е получил тази информация от Федералната интегрирана банка данни (IBD-F) на руското вътрешно министерство.

Захаров казва, че е получил информацията от базата от свой източник, който е имал достъп до нея. В системата се съхраняват данни за това по кои членове от закона е осъден даден човек, датите, на които е започнало изтърпяването на наказанието и на които е приключило, както и причините за освобождаването на осъдения.

Андрей Захаров твърди, че е идентифицирал двама затворници във видеоклип с Пригожин. Бизнесменът се снима с няколко от тях, за да привлече повече осъдени да се бият в Украйна.

Благодарение на IBD-F журналистът е разбрал, че единият от тях е осъден за убийство, а другият - за грабеж. И двамата фигурират в базата данни (Захаров публикува скрийншоти в Телеграм) с обозначението: "Освободени от по-нататъшно изтърпяване на наказание въз основа на президентски указ "За помилване" от 6 юли 2022 г.".

Порталите за свободен достъп не разполагат с този документ. Указите на Путин, които са публикувани на дати, близки до датата на помилването, са обнародвани на 5 и 8 юли. Техните номера не са последователни, казва Захаров. Между единия и другия публичен указ е имало още пет непубликувани.

По-рано членът на Съвета по правата на човека към руския президент Ева Меркачова каза, че формално затворниците са били освободени още преди да бъдат изведени от колониите, за да участват във войната. В същото време Евгений Пригожин сам каза, че осъдените са били помилвани още на фронта.

В началото на януари ръководителят на "Вагнер"съобщи, че първата група руски затворници - около 20 души, е изпълнила шестмесечния си договор и всички криминални досиета на тези хора вече са заличени.

В края на януари от Кремъл съобщиха, че указите на руския президент за помилване на затворници, вербувани за войната в Украйна, са засекретени, но "цялата процедура по помилване се извършва в строго съответствие с руското законодателство". От Москва не са коментирали разкритията на журналиста.

Много от затворниците не са изтърпели дори половината от присъдите си, а някои дори са помилвани много преди да излежат наказанията си за тежки престъпления като убийства. Като бизнесмена Александър Тютин, осъден на 23 г. затвор за поръчителството на убийството на цяло семейство, който е помилван след едва 4 години в затвора.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG