Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Агент 077". Как тормозът над руската преса се оказа прелюдия към войната


Журналистът Андрей Захаров
Журналистът Андрей Захаров

"Агент 077" е от Русия. От него светът научава и за медийната машина на "готвача на Путин" Евгений Пригожин, и за фабриката за тролове в Санкт Петербург, и още. Той е Андрей Захаров и твърди, че погромът на Кремъл срещу независимите медии е подготвил войната в Украйна.

Сам нарича себе си "Агент 077" - на шега. Но съвсем наистина 77 е номерът, под който е записан като "чуждестранен агент" в Русия през 2021 г., когато натискът върху свободните медии там става наистина жесток.

Журналистът Андрей Захаров напуска Русия не когато влиза в регистъра на "чуждестранните агенти", а когато разбира, че е следен от руските власти и е най-добре да бяга. Днес живее в България. И от дистанцията на времето смята, че белези за готвената война с Украйна е имало отдавна.

"Всичко започна с въвеждането на статута чуждестранен агент в Русия", каза Захаров пред Свободна Европа. Под “всичко” той разбира изграждането на държавната цензура, което довежда до унищожаването на независимата журналистика в Русия. Захаров смята, че това е част от подготовката за започване на войната срещу Украйна.

Самият Захаров е човекът, благодарение на когото светът разбира за първи път за съществуването на “фабриката на троловете” в Санкт Петербург. Разследването му е публикувано в РБК, който по това време е от най-цитираните онлайн медии в Русия.

По-късно, когато е специален кореспондент на BBC, описва и намесата на Кремъл в изборите в САЩ през 2016 г. Отделно разказва за медийното влияние на “готвача на Путин” Евгений Пригожин, който притежава и частната армия "Вагнер". Пише и за системата за следене на хора в Москва.

В изданието proekt.media Захаров описва и историята на Луиза Розова, известна още като Елизавета Кривоногих, смятана за "тайната дъщеря" на Владимир Путин. И за схемите, по които групата около президента взима руската икономика в ръцете си.

На 8 октомври 2021 г. става номер 77 в руския регистър на чуждестранните агенти.

Що е то "чуждестранен агент"

Статутът "чуждестранен агент" се появява в руското законодателство още през 2012 г. Първите, които получават този етикет, са неправителствени организации, борещи се за различни каузи - от правна защита, през достъп до образование и екология до защита на правата на малцинства и хора ЛГБТ.

Според руската държава тези организации всъщност се занимават с “политическа дейност" и се финансират от чужбина. Постепенно полето на действие на закона се разширява. През 2017 г. за “агенти” вече са обявени и клоновете на чуждестранни медии, и тези, които получават финансиране от други страни.

Така стигаме до 2020 г., за която говори Андрей, и която той смята за същински преломна. Тогава властите започват да вкарват в регистъра и физически лица като “чуждестранни агенти”.

Първи в списъка са журналисти и служители на Радио Свобода. Медията и другите служби на RFE/RL са системно глобявани от 2020 г. За "агенти" са обявени и хора, които разпространяват материали от медии, сметнати за “чуждестранни агенти”, работят за такива или получават финансиране от чужбина.

Така всеки журналист, работещ на заплата или хонорар за западно издание или друго финансирано по някакъв начин отвън, може да бъде обявен за "чуждестранен агент". Това важи и за всеки, който сподели линк в социалните мрежи от място или човек, който вече носи етикета.

Защо преломна е точно 2020 година

От дистанцията на времето Андрей Захаров мисли, че преломната година, от която инвазията в Украйна вече е била неизбежна, е 2020. Руският опозиционен политик Алексей Навални беше отровен през август същата година. “И в края ѝ вече имахме първите журналисти, обявени за "чуждестранни агенти". От следващата 2021 г. списъкът се попълва всеки петък”, каза Захаров.

Сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна. “Започна войната. Ако тези независими медии ги имаше, щяха да информират, че войната е лошо нещо. Затова [руските власти] /бяха подготвили предварително етикет за независимите медии - бяха ги обявили за чуждестранни агенти. Това е било подготвено, за да унищожат независимата преса”, каза пред Свободна Европа Захаров, правейки връзка с публичното "обезпечаване" на инвазията, която за официално приетите руски медии и до днес е само "специална операция".

Споделяш ли туит, ставаш "агент"

Свободна Европа се запозна с решението на руското министерство на правосъдието, с което Захаров е обявен за чуждестранен агент. Едно от прегрешенията му е, че е получавал заплатата си от BBC, британската обществена медия, която е световен модел за журналистически стандарт. "Виновен" е, че е получавал хонорари за статии, лекции и обучения от САЩ и Латвия.

Андрей Захаров казва, че в решението дори има грешка - там пише, че е получил 800 евро за лекция в латвийския център за журналистика "Спектър", но сумата всъщност е била 100 евро. Другите му две нарушения според руския закон са в това, че е разпространявал в туитър линкове към публикации на медии, обявени за "чуждестранни агенти". А самият той е бил цитиран от такива.

Откакто е излязло решението за Захаров, той е длъжен по много пъти на ден да пише публично следното съобщение:

"Това съобщение (материал) е създадено и/или разпространено от чуждестранна медия, изпълняваща функциите на чуждестранен агент, и/или от руско юридическо лице, изпълняващо функциите на чуждестранен агент".

Това изречение трябва да бъде поставяно в началото на всяко публично съдържание, което човекът, обявен за агент, произвежда в живота си - от журналистически статии, през аудио, видео и дори ако публикува просто семейна снимка в социалните мрежи.

Трябва да слагаш това нещо навсякъде, като идеята е хората да не ти вярват, каза Андрей. “Винаги си уплашен да не объркаш нещо. Питаш се: Ама къде да го слагам това в Туитър?” В заповедта на руския медиен регулатор Рооскомнадзор пише, че задължителното изречение трябва да се поставя под заглавието. Но къде е "заглавието" в Туитър?”, задава въпроси без отговори Захаров.

Андрей Захаров
Андрей Захаров

По думите му, както и да се опитваш да спазиш разпорежданията на руските власти, усещането е, че някъде грешиш. Освен това "трябва да всеки 3 месеца да им изпращаш отчет за какво си харчил парите".

Ако не спазваш процедурата за поставяне на етикет в съдържанието, това води до глоба, а натрупването на нарушения - до конфискация на имущество и/или присъда - до 5 години затвор. "Ако искаш да работиш като журналист, или трябва да спазваш тези правила, или да влезеш в затвора", казва Захаров.

Проследяване и сплашване

След като е обявен за "чуждестранен агент", Захаров иска да остане в Русия и да продължи да работи. След няколко седмици обаче разбира, че го следят. Първоначално Андрей мисли, че целта е тормоз - просто му показват, че е винаги под око.

Но един ден, докато чака автобуса, Захаров вижда човек, който също чака на спирката, но не се качва, когато автобусът пристига. След няколко спирки журналистът слиза, но вижда същия човек. Така се досеща, че той го е следил с кола.

“Това ме уплаши много. Защото осъзнах, че наистина ме следи. Когато е форма на тормоз, ти виждаш тези хора, те не се крият. А в този случай не искаха да бъдат забелязани”, разказва Захаров. След това разбира, че следящите го вероятно са били от руските служби за сигурност и са се подготвяли да го арестуват и съдят. Затова напуска Русия.

"А когато войната започна, всички мои приятели напуснаха страната", казва той. В това време Захаров вече живее в България.

И в България

Макар да е напуснал Русия под натиска на една власт, преследваща журналистиката, Андрей Захаров се озовава на място, където има гласове в подкрепа на сходно преследване.

Андрей Захаров е успял да види проектозакона на "Възраждане" - партията с лидер Костадин Костадинов, на чиито събития често се веят руски знамена. Това е текст, с който се предлага въвеждането на статута “чуждестранен агент” и в България.

Проектът беше внесен в 48-ото Народно събрание в самото начало на мандата му. Журналистът смята, че целта на този закон е същата, като в Русия. А именно да бъде сложен етикет на независимите медии, да бъдат обявени журналистите в тях за “врагове на народа”.

Захаров е сигурен, че проектът на Костадин Костадинов е копиран от руския. И е "направен за мачкане и сплашване на журналисти и неправителствени организации", казва той.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG