Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вълна след вълна". Ожесточени боеве за Бахмут, Украйна допуска стратегическо отстъпление


Центърът на Бахмут. Снимката е от 25 февруари.
Центърът на Бахмут. Снимката е от 25 февруари.

Започват ожесточени боеве за Бахмут, където украинските защитници се сблъскват с "вълна след вълна" от руски атаки, каза украинският президент Володимир Зеленски. Украинската армия съобщи за поредното засилване на нападенията срещу града в източната част на Донецка област на 1 март.

Междувременно съветник на Зеленски допусна възможността за стратегическо отстъпление. Олександър Роднянски, икономически съветник на украинския президент каза в интервю за CNN, че Русия се опитва да обкръжи Бахмут в момента и използва за това най-подготвените и опитни. наемници от частната армия "Вагнер".

"Нашите военни очевидно претеглят всички възможности. Засега те държат града, но ако се наложи, стратегически ще се оттеглят, защото няма да жертваме всичките си хора за нищо", каза Роднянски.

Бахмут е ключов стратегически град и превземането му би позволило на Русия да напредне към по-големите градове на запад, като Краматорск и Славянск. Те са част от Донецка област, която не е под руски контрол.

Роднянски каза още, че районът западно от Бахмут е укрепен. "Ако се оттеглим, това не означава непременно, че руснаците ще могат да напреднат много бързо след това", каза Роднянски и добави:

"Не се заблуждавайте, нашите контраофанзиви скоро ще бъдат зад ъгъла."

85 вражески атаки за едно денонощие

Украинските сили са отблъснали повече от 85 вражески атаки за едно денонощие, съобщи командването на украинските въоръжени сили, което е значително увеличение в сравнение с 60 атаки през предходните 24 часа.

"Русия изобщо не брои хората, като ги изпраща да атакуват постоянно нашите позиции. Интензивността на бойните действия само се увеличава", заяви Зеленски във вечерното си обръщение на 28 февруари.

Жители на Часив Яр, който се намира близо до Бахмут наблюдават пожар причинен от руска стрелба.
Жители на Часив Яр, който се намира близо до Бахмут наблюдават пожар причинен от руска стрелба.

Руските сили с тактически успехи

Руските войски са провели ограничени наземни атаки в близост до Сватово и Кремина и вероятно са напреднали леко северно от Кремина. Руските сили също така постигнаха тактически успехи северно от Бахмут и продължиха сухопътните атаки около Бахмут и в района на Авдиевка-Донецк. Това се казва в актуален доклад, изготвен от експерти от базирания в САЩ независим Институт за изследване на войната (ISW).

На 28 февруари служител на Министерството на отбраната на САЩ определи фронтовата линия в Украйна като "изтощителен труд", но заяви, че не очаква Русия да успее да постигне значителни териториални придобивки в близко бъдеще.

Преминаване на малки части от територии от едни ръце в други

"През следващите седмици и месеци може да видите малки части от територията да преминават от едни ръце в други", заяви Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по политическите въпроси, по време на изслушване в Камарата на представителите на САЩ.

"Не смятам, че има нещо, което да предполага, че руснаците могат да прекосят Украйна и да направят значителни териториални придобивки по всяко време през следващата година", каза Кал.

На 24 февруари се навършва една година от началото на непровокираната война на Русия в Украйна - най-голямата в Европа след Втората световна война. Тя доведе до смъртта на десетки хиляди хора и разселването на милиони други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG