Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Репортери без граници" призова "Лев инс" да се откаже от делото срещу Медиапул


Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар
Генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар

Международната организация „Репортери без граници“ призова българката застрахователна компания „Лев инс“ да се откаже от делото си срещу онлайн медията Медиапул.

В сряда стана ясно, че „Лев инс“ е завела дело срещу Медиапул за 1 млн. лв. заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерски съвет.

„Рекодният размер на иска на застрахователната фирма „Лев инс“ срещу Медиапул рискува да доведе до фалита на медията, въпреки че репортажът, който е от публичен интерес, се позовава на правителствен документ. „Репортери без граници“ призовава компанията да прекрати делото си за тормоз“.

Медиапул съобщава, че и друга международна организация „Балканска инициатива за свободи медии“ (BFMI) също има позиция срещу действията на „Лев инс“.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) определиха иска на като „позорно „дело шамар“ и призоваха компанията да го оттегли. Според АЕЖ в случая видимо става въпрос за натиск, така че медии и журналисти изобщо да се откажат да се занимават с теми, свързани с компанията.

Това не е единственото дело, водено срещу Медиапул. В началото на годината Софийският апелативен съд (САС) постанови на втора инстанция журналистът от Свободна Европа Борис Митов, новинарският сайт Медиапул и главната му редакторка Стояна Георгиева да платят обезщетение от 4000 лв. на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов.

Промените в Кодекса за застраховането, които са тема на атакувания от "Лев инс" материал на Медиапул, целят да гарантират спазването на правилата в европейската застрахователна система "Зелена карта". България пое ангажимент да ги приложи като условие за влизането си в еврозоната. Промените бяха обсъждани в края на 48-ия парламент, но до тяхното гласуване така и не се стигна заради липса на кворум в икономическата комисия.

Тогава няколко политици заговориха за лобизъм. Христо Иванов от "Демократична България" назова конкретни имена – това на застрахователната компания "Лев Инс" и на бизнесмена Алексей Петров, който е свързван с нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG