Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сплашване". Застрахователят "Лев инс" съди Медиапул за 1 млн. лева за цитиране на стенограма


Стояна Георгиева - главен редактор на Mediapool. (Снимката е архивна).
Стояна Георгиева - главен редактор на Mediapool. (Снимката е архивна).

Застрахователната компания "Лев инс" е завела дело срещу онлайн медията Медиапул за 1 млн. лева заради статия, която цитира стенограма от заседание на Министерски съвет. Това съобщи Медиапул в сряда.

Новината идва ден след като доклад на платформа към Съвета на Европа посочи, че журналистите в България все по-често са съдени за клевета, а използването на съда за сплашване на медии е любимо средство за политици, бизнесмени и други влиятелни лица.

В иска си срещу Медиапул пред Софийски градски съд от "Лев инс" казват, че са се почувствали засегнати от материал от 27 септември миналата година. В него се казва, че България е заплашена да бъде изключена от европейската застрахователна система "Зелена карта" и се цитират думите на министърката на финансите Росица Велкова, която споменава проблеми със задължения на компанията "Лев инс" към националното бюро. Думите ѝ са видни от стенограма, публикувана на сайта на Министерския съвет.

От "Лев инс" обаче определят цитираната информация като "журналистически клеветнически твърдения".

"Дълбоко смущаващо е, че отиваме на съд заради цитат на министър, и то отразен в стенограма от заседание на Министерския съвет", коментира главната редакторка на медията Стояна Георгиева.

"Доколкото описаният в статията казус е отразяван години наред от Mediaool и журналистическият текст представя напълно коректно цялата фактология, може да се заключи, че единствената цел на завеждането на делото е сплашване на медията, но и на цялата журналистическа общност и на всеки независим глас, който си позволи да говори за проблема със системата "Зелена карта", добави тя.

Адвокат Александър Кашъмов, който ще защитава Медиапул пред съда, каза още, че искът в размер от 1 млн. лева е най-големият срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение. В случая искът е предявен изцяло, а не като частичен.

По-късно в сряда от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) определиха иска на "Лев инс" като "позорно "дело шамар" и призоваха компанията да го оттегли. Според АЕЖ в случая видимо става въпрос за натиск, така че медии и журналисти изобщо да се откажат да се занимават с теми, свързани с компанията, "изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева".

В сряда вечерта от "Лев инс" изпратиха позиция до Свободна Европа, в която се казва, че размерът на иска им "напълно кореспондира с възможната щета, която некоректните внушения биха могли да нанесат на застрахователния сектор в България, финансовата система и в частност - на компанията". Според тях в момента "се прави опит за натиск върху органите, които трябва независимо и компетентно да се произнесат по възникналия съдебен казус".

Това не е единственото дело, водено срещу Медиапул. В началото на годината Софийският апелативен съд (САС) постанови на втора инстанция журналистът от Свободна Европа Борис Митов, новинарският сайт Медиапул и главната му редакторка Стояна Георгиева да платят обезщетение от 4000 лв. на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов.

Искът му срещу тях е заради публикувана информация, че според магистрати се е радвал на "благоразположението на ДПС". Делото беше определено като SLAPP (стратегическо дело, насочено срещу медии и журналисти) и е наблюдавано от Брюксел и международната организация "Репортери без граници".

Промените в Кодекса за застраховането, които са тема на атакувания от "Лев инс" материал на Медиапул, целят да гарантират спазването на правилата в европейската застрахователна система "Зелена карта". България пое ангажимент да ги приложи като условие за влизането си в еврозоната. Промените бяха обсъждани в края на 48-ия парламент, но до тяхното гласуване така и не се стигна заради липса на кворум в икономическата комисия.

Тогава няколко политици заговориха за лобизъм. Христо Иванов от "Демократична България" назова конкретни имена – това на застрахователната компания "Лев Инс" и на бизнесмена Алексей Петров, който е свързван с нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG