Връзки за достъпност

Извънредни новини

Няколко души загинаха при стрелба в църква на Свидетелите на Йехова в Германия


Полицаи пред църквата на Свидетелите на Йехова в Хамбург

Няколко души са убити при стрелба в четвъртък в църква на Свидетелите на Йехова в германския град Хамбург, съобщи полицията.

Смята се, че това е дело на един стрелец, който е сред загиналите. Полицията съсредоточава разследването си върху мотива за нападението.

Полицията не съобщи колко души са били убити. Според вестник "Билд"седем души са загинали, а осем са ранени при стрелбата.

"Според сегашното състояние на нещата предполагаме, че извършителят е един", се казва в съобщение на полицията в Twitter.

"Полицейските дейности в околността последователно се прекратяват. Разследването на мотивите за престъплението продължава".

По-рано германската информационна агенция ДПА, съобщи, че жителите на северния квартал Алстердорф в града са получили предупреждения по мобилните си телефони за "животозастрашаваща ситуация" и че улиците са били отцепени.

Телевизионни кадри показаха как десетки полицейски коли и пожарни автомобили блокират улиците, а някои хора, увити в одеяла, са качвани от служители на спешна помощ в автобус.

"Чухме изстрели", каза пред репортери един свидетелите. "Имаше 12 непрекъснати изстрела", каза той. "След това видяхме как хората бяха откарани в черни чували".

От полицията съобщиха, че са получили сигнал малко след 21:00 ч. (2000 GMT) и пристигналите на мястото полицаи са открили няколко души сериозно ранени, а някои от тях - мъртви.

"След това чуха изстрел отгоре, качиха се на горния етаж и намериха още един човек", каза говорител на полицията.

През последните няколко години Германия беше разтърсена от редица стрелби. През февруари 2020 г. въоръжен мъж с предполагаеми връзки с крайната десница застреля девет души, включително мигранти от Турция, в западния град Ханау, преди да убие себе си и майка си.

През октомври 2019 г. въоръжен мъж уби двама души, когато откри огън пред синагога в източния град Хале на свещения за евреите ден Йом Кипур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG