Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втора масова стрелба за три дни взе нови седем жертви в Калифорния


Полицията задържа предполагаемия извършител на масовата стрелба в Халф Муун Бей, Калифорния, 23 януари 2023 г.
Полицията задържа предполагаемия извършител на масовата стрелба в Халф Муун Бей, Калифорния, 23 януари 2023 г.

Мъж уби седем души при втора поредна масова стрелба в рамките на три дни в американския щат Калифорния, съобщи Ройтерс. Малко по-късно той беше задържан от полицията.

67-годишният мъж е влязъл в селскостопанска ферма в град Халф Мун Бей, южно от Сан Франциско, в която преди време е работил. Той е открил огън по свои бивши колеги на две различни места, оставяйки след себе си общо седем убити и един тежко ранен. Както стрелецът, така и жертвите му, са американци от азиатски произход.

Нападението в Халф Мун Бей се случва само два дни след като въоръжен мъж уби 11 души в танцово студио в района на Лос Анджелис в събота. Така Калифорния отбелязва един от най-кървавите изблици на масово насилие с оръжие и човешки жертви от десетилетия насам.

Заподозреният за убийствата в събота по време на празнуване на китайската нова година в танцов клуб в Монтерей Парк се самоуби преди да бъде заловен от полицията. Той също беше американец от азиатски произход, на 72 години.

Засега властите не са установили мотивите за нито едно от двете нападения. Прави впечатление, че и в двата случая убийците са мъже в пенсионна възраст, което не е типично за извършителите на смъртоносни масови стрелби в САЩ.

Заподозреният 67-годишен мъж е арестуван от служители на реда след масова стрелба в Халф Муун Бей в Северна Калифорния, САЩ, 23 януари 2023 г.
Заподозреният 67-годишен мъж е арестуван от служители на реда след масова стрелба в Халф Муун Бей в Северна Калифорния, САЩ, 23 януари 2023 г.

Само няколко часа след атаката в Сан Франциско още един човек беше убит, а седем бяха ранени при друга стрелба в Оукланд - на 65 км североизточно от Халф Муун Бей, съобщи Би Би Си.

Нападението в Халф Муун Бей е 37-ата масова стрелба само за 24 дни от началото на годината, според американската организация с нестопанска цел Gun Violence Archive. Те определят като "масова стрелба" въоръжени нападения, при които има четирима или повече ранени или убити.

По данни на същата организация през 2022 г. на територията на САЩ е имало 647 масови стрелби, a общият брой на загиналите при всякакъв вид инциденти с оръжие е над 44 000 души.

Въпреки все по-изострящия се дебат за ограничаване на лесния достъп до оръжие в САЩ обаче, ефективни законодателни промени така и не се извършват. През юни 2022 г. президентът Джо Байдън подписа най-значимия закон за контрол върху оръжията, приеман от три десетилетия в страната. Но той представлява умерен компромис, тъй като включва само част от реформите, за които призоваваше президентът.

Преди това Байдън поиска минималната възраст при купуване на оръжие да бъде увеличена на 21 години, но приетият закон регламентира единствено по-строги проверки при купуването на оръжия от младежи между 18 и 21 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG