Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечерен час и нови сблъсъци с полицията заради убийството на чернокож в Минеаполис


Напрежението в района на град Минеаполис в северния американски щат Минесота, ескалирало след ново убийство на чернокож мъж от полицията в неделя, остава високо, въпреки обявения вечерен час от местните власти.

Масовите протести започнаха още в неделя като демонстранти замеряха с камъни полицейски коли и скачаха върху тях, а полицията отговори с гумени куршуми, сълзотворен газ и шокови гранати, отбелязва Франс прес.

Кметовете на Минеаполис и Сейнт Пол въведоха извънредно положение и полицейски час от 19.00 ч. в понеделник (3.00 ч. българско време във вторник), но въпреки това стотици протестиращи отново излязоха по улиците, съобщава Ройтерс. Има данни за нови разграбени магазини, а в отговор полицията пак е използала сълзотворен газ.

Размириците избухнаха, след като бялата полицайка Кимбърли Потър застреля 20-годишния Донте Райт при опит да бъде задържан заради издадена заповед за арест на негово име. Първоначално той е бил спрян за пътна проверка.

Според официалната версия на местната полиция униформената служителка с над 26-годишен стаж погрешно е стреляла с огнестрелно оръжие, вместо с тийзър, който би обезвредил заподозрения с ток.

Полицейският началник Тим Ганън определи станалото като стрелба по непредпазливост. На пресконференция в понеделник той показа кадри, на които се виждат трима полицаи около спряла кола.

Когато служител на реда се опитва да сложи белезници на Донте Райт, следва боричкане. Чува се как полицайката няколко пъти извиква "Тийзър", преди да произведе един изстрел, след което колата потегля. Впоследствие автомобилът се удря в друга кола след няколко пресечки. Тогава е установено, че простреляният шофьор е мъртъв.

Този случай става факт на фона на съдебния процес срещу бившия полицай Дерек Шовин за смъртта на чернокожия мъж Джордж Флойд при арест в Минеаполис през май миналата година. Неговото убийство предизвика вълна от протести в САЩ срещу расизма и полицейското насилие.

"Мирните демонстрации са разбираеми" след "трагичната смърт" на Донтe Райт, коментира американският президент Джо Байдън, цитиран от Франс прес. Байдън прояви разбиране към "гнева, болката и страданието сред чернокожите" и подчерта, че "няма абсолютно никакво оправдание" за насилието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG