Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стига". Байдън поиска от Конгреса на САЩ да засили контрола над оръжията в страната


Това беше едва третото обръщение на Джо Байдън към нацията, след като встъпи в длъжност в началото на 2021 г.
Това беше едва третото обръщение на Джо Байдън към нацията, след като встъпи в длъжност в началото на 2021 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова членовете на Конгреса на САЩ да забранят щурмовите оръжия, да разширят проверките на желаещите да си купят оръжие и да въведат по-сериозни мерки, свързани с контрола на притежанието в страната. В обръщение към нацията от Белия дом той поиска от конгресмените и сенаторите да вземат отношение към поредицата от масови стрелби, които взеха десетки жертви в последните седмици.

В края на май 19 деца и двама възрастни загинаха, след като осемнадесетгодишен откри стрелба в начално училище в американския щат Тексас. Престрелки с жертви в последните седмици имаше и в Ню Йорк и Оклахома.

„За Бога, колко още касапници сме готови да приемем“, каза Байдън в едва третото си обръщение към нацията от встъпването му в длъжност през 2021 г.

Сред исканията, които президентът предложи, са повишаването на минималната възраст за закупуване на оръжие от 18 на 21 години, както и пълната забрана на щурмовите оръжия. Той поиска и вдигането на защитата, с която се ползват производителите, които не носят отговорност в случай, че бъде извършено насилие с техни продукти. Подобни предложения за законодателни промени от години се блокират в двете камари на Конгреса, основно от представители на Републиканската партия.

САЩ са лидери по най-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие сред развитите и развиващите се страни в света. Втората поправка в Конституцията на САЩ дава правото на американските граждани да притежават оръжие. Близо 1/3 от цялото възрастно население признава, че разполага с такова по данни на изследователския център „Пю“.

Темата с ограничаването на притежанието на оръжия се очаква да бъде централна в предстоящите избори за сенатори и конгресмени през есента, заедно с инфлацията, правата на жените за аборт и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG