Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще спаси човешки животи". Байдън подписа закона за контрол върху оръжията


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа най-значимия закон за контрол върху оръжията, приеман от три десетилетия насам, предадоха световните агенции в събота.

Новият закон беше иницииран, след като 31 души, повечето от които деца, бяха убити при масови стрелби в начално училище в щата Тексас и супермаркет в Бъфало, Ню Йорк, миналия месец.

След като първо беше одобрен от Сената на САЩ, в петък американският Конгрес също прие текста - с 234 гласа "за" и 193 "против". Проектът беше изготвен от представители и на Демократическата, и на Републиканската партия, но само 14 от представителите на Републиканците гласуваха в негова подкрепа.

"След 28 години бездействие, двупартийните членове на Конгреса се събраха, за да се вслушат в призива на семействата в цялата страна и приеха законодателство за справяне с бича на насилието с оръжие в нашите общности", каза президентът на страната Джо Байдън.

Въпреки че е първият закон от десетилетия, затягащ контрола върху оръжията, той представлява умерен компромис и в него са включени само част от реформите, за които по-рано призова Байдън.

"[Реформите] все пак включват стъпки, които ще спасят човешки животи", коментира той при подписването на закона.

В началото на месеца американският президент поиска минималната възраст при закупуване на оръжие да бъде вдигната на 21 години, но новият закон предвижда единствено по-строги проверки при купуването на оръжия от младежи между 18 и 21 години.

Не е включен и призивът на Байдън да бъде забранена или поне ограничена продажбата на щурмови оръжия. Законът все пак включва забрана за продажбата на оръжия на лица, уличени в домашно насилие, независимо дали са били женени или имат деца от жертвите си, каквото беше досегашното изискване.

Включени са и ограничения срещу хора, преценявани от местните власти като опасни. Според новия закон ще бъдат финансирани и програми за психично здраве и за подобряване на безопасността в училищата, които често са сцена на масови стрелби.

Групата March For Our Lives, основана от оцелели от стрелбата в училище в Паркленд, Флорида, през 2018 г., приветства промените.

"Знаем, че има още много работа, която трябва да се свърши, за да се сложи край на тази епидемия. Но след много упорита работа стигнахме до тази вечер. Отказваме да се откажем или да бъдем заглушени. Прекратяването на насилието с оръжие е борбата на нашия живот", написаха от групата в Туитър.

Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (National Rifle Association) от своя страна се противопостави на законопроекта. От асоциацията, за която Ройтерс посочва, че представлява най-силното оръжейно лоби в САЩ, казаха, че промените няма да спрат насилието.

САЩ са лидери по най-голям брой смъртни случаи от огнестрелно оръжие сред развитите и развиващите се страни в света. Втората поправка в Конституцията на САЩ дава правото на американските граждани да притежават оръжие. Близо 1/3 от цялото възрастно население признава, че разполага с такова по данни на изследователския център "Пю".

Темата с ограничаването на притежанието на оръжия се очаква да бъде централна в предстоящите избори за сенатори и конгресмени през есента, заедно с инфлацията, правата на жените за аборт и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG