Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трагична грешка". Байдън критикува отмяната на конституционното право на аборт


Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън определи решението на Върховния съд на страната, анулиращо конституционното право на аборт, като трагична грешка и като резултат от "екстремистка идеология", предадоха световните агенции.

В петък Върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Това се случи с подкрепата на петима съдии, избрани от консервативната партия на Републиканците.

Президентът Байдън нарече петъчния ден, в който беше взето решението, "тъжен" не само за Върховния съд, но и за цялата страна.

"Здравето и животът на жените в тази страна сега са в опасност", каза той в обръщение към нацията. Байдън подчерта, че сега САЩ застават в позицията на изключение в света.

Той призова да се продължи борбата по един мирен начин и да се защити пред урните правото на аборт и всички други лични свободи. Призивът му идва няколко месеца преди изборите за Конгрес в средата на ноември, които се очертават трудни за Демократическата партия на Байдън.

Американските щати Калифорния, Орегон и Вашингтон се ангажираха заедно да защитават правото на аборт. Те съобщиха, че ще "защитават достъпа до репродуктивни здравни грижи, в това число и до аборт и контрацептиви", и се ангажират да защитават пациентките и лекарите срещу опитите на други щати "да изнесат своите забрани за аборти в техните три щата".

Върховният комисар по правата на човека Мишел Бачелет коментира, че анулирането на правото на аборт, решено от Върховния съд на САЩ, е ужасен удар, нанесен по човешките права на жените и по равенството на половете. Тя определи решението като голямо отстъпление.

Реакция имаше и от премиера на Канада Джъстин Трюдо, който определи решението на Върховния съд на САЩ като ужасно. Той каза, че с цялото си сърце застава до милионите американци, които ще изгубят законното си право на аборт. Трюдо допълни, че нито едно правителство, нито един политик, нито един човек не трябва да диктуват на една жена какво може или не може да направи с тялото си.

Френският президент Еманюел Макрон също изрази съжаление от решението и подчерта, че "абортът е фундаментално право на всички жени".

"Трябва да го защитаваме. Изразявам моята солидарност с жените, чиито свободи са поставени днес под въпрос от Върховния съд на САЩ", каза Макрон.

В петък консервативното мнозинство във Върховния съд отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно като Роу срещу Уейд, според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води подобно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд потвърждава решението си от 1973 г.

В настоящия състав на съда влизат 9 съдии - шестима, избрани от консервативната партия на Републиканците, и трима, избрани от Демократите.

Всички петима съдии, които подкрепиха петъчното решение, са от квотата на Републиканците. Трима от тях бяха избрани от бившия президент Доналд Тръмп по време на единствения му мандат.

По информация на Асошиейтед прес решението на съда е в противоречие с общественото мнение на мнозинството американци, което според социологически проучвания подкрепя конституционното право на аборт.

Очаква се новината да доведе до забрани на абортите в близо половината щати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG