Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Толкова момичета не оцеляха." Какво ще стане, ако САЩ отменят правото на аборт


Жени в Ню Йорк протестират срещу забраната на абортите. Те носят снимки на жени, починали заради забраните за аборт в различни държави по света
Жени в Ню Йорк протестират срещу забраната на абортите. Те носят снимки на жени, починали заради забраните за аборт в различни държави по света

Рита Рей забеменява, когато е в гимназията. Там, където живее, абортите не са разрешени. Въпреки това тя решава, че не може да отгледа детето и ще рискува.

“Помня, че приятелят ми ме закара. Беше през нощта, тъмно, през една уличка. Казаха ми да вляза през задната врата”, разказва Рита. Спомня си, че след това влиза в апартамент, където среща жена. “Тя ми каза да легна на леглото и направи процедурата. Знаех, че не е медицинско лице.”

Имах късмет, че не умрях.
Рита Рей, преживяла аборт през 1959 г.

“Имах късмет, че не умрях. Има толкова момичета, които не оцеляха.”

Рита е от Луисвил, Кентъки. Годината е 1959. Тогава в САЩ абортите в повечето щати са частично или напълно забранени. Това се променя през 1973 г. с едно решение на Върховния съд, което гарантира правото на жените да направят аборт в първите месеци на бременността.

Рита разказва историята си за пръв път през 2022 г. пред Ню Йорк Таймс, заедно с други жени, които са направили аборт преди 1973 г. И за това има причина. Върховният съд на САЩ е напът да отмени точно това решение, което защитава правото на аборт в цялата страна. Тези жени знаят какъв е бил животът преди него.

“Жената има абсолютното право”

През последните години редица американски щати приеха закони, които ограничават правото на аборт. Част от тях ограничават възможността за прекратяване на бременността до 15-ата седмица - срок, който не се различава от действащите правила в повечето държави в Европа. Други обаче забраняват абортите след откриването на сърдечен ритъм на плода - тоест след около 6-ата седмица, когато много жени дори не знаят, че са бременни.

Тези закони обаче не могат да се прилагат заради две решения на Върховния съд на САЩ, които гарантират правото на жените на аборт в първите месеци на бременността.

Първото такова решение е по делото “Роу срещу Уейд” от 1973 г. То е заведено от 22-годишна жена от Далас, Тексас, тогава известна само с псевдонима Джейн Роу, и нейните адвокатки Линда Кофи и Сара Уедингтън. Федералният съд в Тексас решава, че законът срещу абортите в щата нарушава правото на личен живот. Окръжният прокурор на Далас Хенри Уейд обжалва решението пред Върховния съд. Така се стига до историческото решение от 1973 г.

Жената има абсолютното право през първите три месеца на бременността да реши дали да роди детето си.
Цитат от решението по делото "Роу срещу Уейд"

Според него “жената има абсолютното право през първите три месеца на бременността да реши дали да роди детето си”. То предвижда също щатите да не могат да въвеждат забрана за аборт преди плодът да е “жизнеспособен” - тоест, преди да може да оцелее извън утробата на майката. Решението е подкрепено от седем от деветимата членове на Върховния съд, включително петима съдии, назначени от републикански президенти.

Резултатът от това решение е, че през първите 12 седмици от бременността жената има право да направи аборт без ограничения. Във втория триместър - до 28-ата седмица - щатските власти могат да налагат ограничения, но не и да въвеждат пълна забрана за аборт. След това се смята, че плодът може да оцелее извън утробата на майката и прекратяването на бременността е забранено.

Жени протестират пред сградата на Върховния съд в подкрепа на правото на аборт
Жени протестират пред сградата на Върховния съд в подкрепа на правото на аборт

Второто ключово решение е от 1992 г. по делото “Планирано родителство” срещу Кейси”. То потвърждава правото на жените на аборт, но въвежда като основен критерий за това до кой етап на бременността жените имат право да я прекатят “жизнеспособността” на плода - възможността му да оцелее извън утробата на майката. Оценката е индивидуална за всеки отделен случай, но най-често границата е между 24-ата и 28-ата седмица от бременността.

Статистиката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ за 2019 г. обаче показва, че 79,3% от абортите са направени до 9-ата седмица на бременността, а 92,7% - до 13-ата седмица. В много европейски държави, включително в България, абортът без медицински причини е разрешен до този момент от бременността.

“Вредни последствия”

Сега обаче възможностите на жените в САЩ да направят аборт може да бъдат ограничени.

Върховният съд в момента разглежда ново дело, в центъра на което е правото на аборт. Решението се очаква в края на юни или началото на юли. В началото на май обаче американското издание Политико публикува чернова на решението, подкрепено от петима от деветимата съдии във Върховния съд. Автентичността на документа беше потвърдена.

Черновата на решението показва, че мнозинството от съдиите смятат, че прецедентът “Роу срещу Уейд” трябва да бъде отменен. Това значи, че гаранцията за правото на аборт на жените в САЩ няма да съществува и всеки щат самостоятелно ще може да решава дали да разреши, ограничи или забрани напълно абортите.

Делото е по повод закон на щата Мисисипи, който забранява абортите след 15-ата седмица от бременността. Законът е оспорен от организация за женско здраве, а съдът в Ню Орлиънс спира приложението му, защото противоречи на решението “Роу срещу Уейд”. Така делото стига до Върховния съд.

Черновата на решението, написана от съдия Самюъл Алито и подкрепена според Политико от четирима други съдии, показва, че мнозинството съдии са склонни да гласуват в подкрепа на закона в Мисисипи.

Вместо да постигнат национално решение на въпроса с абортите, “Роу” и “Кейси” разпалиха дебатите и задълбочиха разделението.
Цитат от проекторешението на съдия Самюъл Алито

“Роу” е изключително погрешно поначало”, пише Алито в черновата на решението. “Мотивите му бяха изключително слаби, а решението имаше вредни последствия. Вместо да постигнат национално решение на въпроса с абортите, “Роу” и “Кейси” разпалиха дебатите и задълбочиха разделението.”

Според Политико черновата е подкрепена от общо петима от деветима върховни съдии, назначени от републикански президенти - Самюъл Алито (назначен от Джордж Буш-младши), Кларънс Томас (назначен от Джордж Буш-старши), Нийл Гросъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет (назначени от Доналд Тръмп).

Мнозинството съдии във Върховния съд са назначени от републикански президенти. След мандата на Доналд Тръмп, който назначи трима души във Върховния съд, смятаните за консервативни съдии получиха сериозен превес над считаните за либерално настроени.

Какво ще се промени

В някои щати правилата за прекратяване на бременността ще останат същите като досега. Щати като Калифорния, Ню Йорк и Вашингтон имат щатски закони, които защитават правото на аборт. В Минесота, Айова и Монтана има решения на щатски съдилища, които признават правото на аборт. На тези места положението на жените, търсещи аборт, няма да се промени.

Други щати обаче вече са приели собствени закони, които ще влязат в сила, ако Върховният съд отмени прецедента “Роу срещу Уейд”. Някои от тези закони не забраняват напълно абортите. Други обаче въвеждат такива ограничения, които ги правят на практика невъзможни.

Такъв пример е законът в Тексас, който забранява прекратяването на бременността след откриване на сърдечна дейност на плода. Това се случва около 6-ата седмица на бременността, когато много жени дори не знаят, че са бременни. Законът не предвижда изключения при изнасилване или кръвосмешение, а само в случай че животът на майката е заплашен. Този закон на практика се прилага и сега, въпреки прецедента “Роу срещу Уейд”. Той не предвижда държавни служители да го прилагат, а позволява на частни лица да водят дела срещу жените и медицинските лица, извършващи аборти.

В щати като Джорджия, Мисисипи, Охайо и Кентъки е приета същата забрана, но тя не се прилага заради съдебни дела. Законите са оспорени именно защото противоречат на решението “Роу срещу Уейд”. Ако обаче прецедентът бъде отменен, това ще даде възможност на тези закони да се прилагат. Това ще позволи на други щати да отидат дори по-далеч.

В Мисури например се обсъждат законови промени, които да попречат на жените да пътуват до друг щат, за да направят аборт или да си набавят медикаменти, които позволяват прекратяване на бременността без хирургична интервенция. Законопроект, предложен миналата година, предвижда щатските власти да могат да наказват лекари, които извършват аборт на жителка на Мисури, независимо къде.

В Луизиана щатските власти предложиха законопроект, който приравнява аборта на убийство от момента на зачеване и също предвижда той да се наказва, независимо къде е извършен.

Хора протестират срещу отнемането на правото на аборт
Хора протестират срещу отнемането на правото на аборт

“Съдия Алито защитава мнението, че връщането на [законодателството] за абортите на щатите ще работи успешно и ще предотврати конфликтите, които виждаме в съдилищата”, коментира пред Ройтерс Рейчъл Ребуш, декан на Юридическия факултет на университета “Темпъл” във Филаделфия. “Не виждам такова бъдеще.”

Вариант да се заобиколи това е приемането на федерален закон, който да гарантира правото на аборт в рамките на цялата страна. Миналата седмица обаче Сенатът блокира приемането на такъв закон. Против него гласуваха 50 републиканци и един демократ.

“Жени ще умират”

Абортите са смятани за тема, която предизвиква сериозно обществено разделение в САЩ. Това е и един от мотивите на съдия Алито да защитава отмяната на прецедента, който гарантира правото на аборт на национално ниво.

Изследване на Института “Пю” от март тази година обаче показва, че повечето хора в САЩ всъщност смятат, че абортът трябва да бъде законен в някои случаи и незаконен в други. Според 19% от анкетираните правото на аборт трябва да бъде абсолютно, без изключения, а 8% смятат, че абортът трябва да бъде забранен във всички случаи, без изключения. 42% смятат, че абортът трябва да бъде позволен, но не във всички случаи, а според 29% от анкетираните той трябва да бъде незаконен, но да има изключения.

Привърженици и на двете гледни точки протестираха след изтичането на черновата на съдебното решение, което може да сложи край на защитата на правото на аборт на национално ниво. Според хората, които протестират в защита на правото на аборт, жените трябва да имат право сами да вземат решения за тялото и бъдещето си. Тези, които искат прецедентът “Роу срещу Уейд” да отпадне смятат, че със забраната на аборта ще бъде защитен живота на неродените деца.

Привърженици на забраната на абортите с плакат с лицето на Доналд Тръмп
Привърженици на забраната на абортите с плакат с лицето на Доналд Тръмп

Опитът на Рита Рей и хиляди други жени като нея обаче показва, че аборти ще се правят, независимо дали са разрешени или не. Затова сега те споделят историите, които са пазили в тайна в продължение на десетилетия.

Същото правят и жените от организацията “Отряд от лошите стари дни”, които са направили аборт, когато той е бил незаконен. Те познават и рисковете и затова призовават жените да имат достъп до безопасни аборти в болнична среда, вместо да им се налага да разчитат на случайни хора и дори такива без медицинско образование.

Ще видим мрежите. Ще видим хапчета в пощенските кутии. Ще видим хора, които правят аборт вкъщи, или търсят хирургичен аборт от всеки, който е склонен да го предложи.
Лорийн Томпсън

“От историческа гледна точка ще видим повторение на миналото, но и неизвестно бъдеще”, казва преподавателката по история на движението за репродуктивни права Лорийн Томпсън пред Бостън Глоуб. “Ще видим черти от епохата преди “Роу”. Ще видим мрежите. Ще видим хапчета в пощенските кутии. Ще видим хора, които правят аборт вкъщи, или търсят хирургичен аборт от всеки, който е склонен да го предложи”.

Марта Ненчиоли работи като сестра в гинекологично отделение повече от 30 години. И все още помни как е придружила близка приятелка, която е направила аборт незаконно през 1966 г. Нейната прогноза е мрачна.

“Ще умират жени. Ще умират от незаконни аборти.”

XS
SM
MD
LG