Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша и Словакия дават МиГ-овете си на Украйна и призовават съюзниците си да направят същото


Украински МиГ-29 сниман над източната част от страната.
Украински МиГ-29 сниман над източната част от страната.

Полша и Словакия обявиха, че са готови да изпратят своите съветски свръхзвукови изтребители МиГ-29 на Украйна и призовават съюзниците си също да осигурят изтребители.

Засега няма други страни, които са готови да направят тази крачка.

Полският президент Анджей Дуда каза в сряда по Си Ен Ен, че Полша е готова да даде на Украйна своите МиГ в коалиция с други държави. Той каза, че Полша ще даде "останалата част от МиГ-29, които имаме в Полша, които са в експлоатация и които сега служат в нашите военновъздушни сили". "Ние сме готови да предоставим тези самолети и съм сигурен, че Украйна ще бъде готова да ги използва незабавно, защото Украйна има пилоти, способни да управляват тези машини в момента", каза Дуда.

"Мисля, че е време да се вземе решение. Хората в Украйна умират. Наистина можем да им помогнем", написа вчера във „Фейсбук“ словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Над каза, че в сряда e обсъждал даването на МиГ-овете с полския си колега на среща в Швеция и двамата са били единодушни по въпроса.

Украйна настоява за изтребители, за да подсили отбраната си във войната, започната от Русия, която навлезе във втората си година. Киев получи обещания за танкове, някои от които вече пристигат, но за момента няма други ангажименти за даване на изтребители.

България има около 18 МиГ-29 , но не е ясно колко от тях летят. През ноември миналата година министърът на отбраната Димитър Стоянов показа графика пред депутатите от комисията по отбрана, от която се видя, че в началото на 2023 г. ще останат летящи само 6 от изтребителите. Експлоатацията на МиГ-29 стана невъзможна след избухването на войната в Украйна, тъй като България поддържаше изтребителите си през руската компания РСК-МиГ. Стоянов опита да намери двигатели за МиГ-29 от Полша, но поляците дават всичките си налични части като подкрепа за авиацията на Украйна. В същото време Стоянов не допуска възможността български МиГ-29 да бъдат изпратени за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG