Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви Световния фонд за дивата природа за "чуждестранен агент"


Световният фонд за дивата природа (WWF) е природозащитна организация с проекти по целия свят
Световният фонд за дивата природа (WWF) е природозащитна организация с проекти по целия свят

Русия добави Световния фонд за дивата природа (WWF) към регистъра си с "чуждестранни агенти", съобщи АП.

Това се е случило в петък, когато заедно с природозащитната организация към рестриктивния списък са били включени критикът на Кремъл Генадий Гудков, известният икономист Сергей Гуриев и няколко други лица и организации.

Руското законодателство изисква лица и организации, за които е преценено, че са получили чуждестранно финансиране и са участвали в свободно дефинирана „политическа дейност“, да се идентифицират като „чуждестранни агенти“.

Посочените като такива са подложени на допълнителен правителствен контрол. Законът се определя като репресивен от правозащитните организации, като властта в Русия го използва, за да дискредитира добавените в списъка и да задуши всякакви форми на несъгласие с официалната политика на Кремъл.

Подобен законопроект беше приет на първо четене и в Грузия, но впоследствие беше оттеглен след дни на многохилядни протести в Тбилиси срещу приемането му. В България проруската партия "Възраждане" внесе в деловодството на Народното събрание предложение за такъв закон в рамките на миналия парламент.

Световният фонд за дивата природа (WWF), чието седалище е във Вашингтон, е природозащитна организация с проекти по целия свят, включително в Русия.

Руското министерство на правосъдието каза, че организацията „под прикритието на защита на природата и околната среда... се е опитала да повлияе на решенията на изпълнителната и законодателната власт“ и „възпрепятства изпълнението на индустриални и инфраструктурни проекти.”

Представители на WWF казаха пред руския новинарски сайт Meduza, че решението организацията да бъде определена като чужд агент е напълно неоснователно. Те ще го оспорват в съда и ще продължат да „защитават редки животински видове и да съхраняват природата на Русия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG