Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да ме излъжете". Закон като руския, аргумент като руския. Накъде отива Грузия


Мъж, увит в украинското знаме, издига флага на Грузия и знамето на ЕС по време на протеста в Тбилиси, Грузия, вечерта на 9 март 2023 г.
Мъж, увит в украинското знаме, издига флага на Грузия и знамето на ЕС по време на протеста в Тбилиси, Грузия, вечерта на 9 март 2023 г.

Масови протести и обвинения в прокарване на руска политика. Събитията в Грузия започнаха заради един закон. Защо той е толкова важен? Защо много хора не вярват на управляващите, че наистина са се отказали от него?

Властите в Грузия използваха четири аргумента на Москва, за да наложат репресивен законопроект, предизвикал протести. Това стана ясно от позиции и действия на управляващата партия "Грузинска мечта" и нейния партньор "Силата на народа".

Във вторник парламентът в Тбилиси прие на първо четене закон, повтарящ руското законодателство за "чуждестранните агенти". Той предвижда създаването на държавен регистър за всички юридически и физически лица, които имат повече от 20% доходи от чужбина.

В Русия този закон беше приет през 2012 г. Той узакони репресиите срещу неправителствени организации, медии, критици на Кремъл и техни близки, като отне част от гражданските им права и предвиди затвор за неподчинение.

Гласуването на аналогичен текст в Грузия предизвика многохилядни протести по улиците на Тбилиси, разпръснати с полицейско насилие. 134 протестиращи бяха арестувани.

От 2012 година насам Грузия се управлява от партията "Грузинска мечта", основана малко преди изборите тогава от Бидзина Иванишвили. Той е милиардер, натрупал богатството си по време на приватизацията в Русия. Иванишвили става премиер за година, след което два пъти обявява, че напуска политиката, но критиците му вярват, че на практика той продължава да контролира управлението в страната.

Иванишвили често е обвиняван, че е близък до Русия. В същото време правителството на "Грузинска мечта" подаде през 2022 г. молба за членство на страната в Европейския съюз.

Управлението на "Грузинска мечта" се свързва и с чести арести на опозиционни лидери. Последните протести се проведоха в момент, в който бившият президент Михаил Саакашвили е в ареста без достъп до адекватни медицински грижи, независимо от тежкото му здравословно състояние.

Правозащитници твърдят, че той е оставен да умре заради това, че е личен враг на руския президент Владимир Путин, който има силно влияние върху управляващите в Грузия.

Как се "отзовава" закон

В четвъртък управляващата партия "Грузинска мечта" каза, че "отзовава" спорния законопроект, а задържаните демонстранти се освобождават. Въпреки това протестите продължиха и след съобщението.

Причина за това е недоверието на хората, че текстът ще бъде наистина оттеглен, както и аргументите, с които властите казаха, че се отказват от него, предаде кореспондентът на телевизия Current Time в Тбилиси.

Той има предвид четири твърдения на вносителите, които демонстрантите определят като лъжа, измама или обида. Сред тях са следните официални тези на управляващото мнозинство:

  • законът осигурява прозрачност на парите;
  • самият Запад е поискал от Грузия такъв закон;
  • противниците на текста са шпиони;
  • протестиращите са изработили "машина за лъжи", за да представят грузинския текст като руски и като отказ от европейския път на Грузия.

"Чувайте [грузинските управляващи] така, все едно ви говори руският външен министър Сергей Лавров", каза бившият президент на Грузия Георги Маргвелашвили пред Current Time.

"Лавров беше казал, че Украйна е нападнала Русия. Колкото е вярно това, толкова е вярно и че Западът е искал от Грузия Закон за чуждестранните агенти", добави той.

ЕС реагира остро на текста, приет на първо четене, и го определи като несъвместим с ценностите и стандартите на съюза.

Полицията в Тбилиси атакува протестиращи срещу репресивен закон
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Проектозаконът "за прозрачността на финансирането на външното влияние" беше внесен от "Силата на народа" - формация от отцепници от управляващата партия, чиито депутати гласуват еднакво с бившите си колеги от "Грузинска мечта".

В съвместно изявление на двете партии от четвъртък се казва, че формациите ще "отзоват" закона, но ще продължат да обясняват на хората важността на този документ.

Процедурата на "отзоваване" на закон в Грузия означава, че парламентът трябва да го подложи отново на гласуване, в хода на което мнозинството да се произнесе "против".

Привечер, когато улиците на Тбилиси отново се напълниха с хора, беше свикано извънредно заседание на парламента за петък.

През целия ден в четвъртък депутатите на двете партии твърдяха, че тази процедура ще бъде приложена, но "по-късно", тъй като за тази и следващата седмица не са насрочени пленарни заседания на парламента. Привечер, когато улиците на Тбилиси отново се напълниха с хора, беше свикано извънредно заседание на парламента за петък, 10 март, в хода на което да се документира отзоваването на закона.

Подобна двусмисленост съпътстваше и самото внасяне на проекта и приемането му на първо четене. Във вторник малобройна група протестиращи се беше събрала пред парламента, за да настоява обсъждането на текста да не влиза в дневния ред. Председателят на парламента тогава увери хората, че гласуването е планирано чак за петък, и демонстрантите си тръгнаха. Но текстът беше приет изненадващо още същата вечер и почти без дебати. Това предизвика стихийния протест в късните часове от деня.

Комбинацията на трите фактора - измамата при първото четене, опита за отлагане на процедурата по отзоваване и декларацията, че двете водещи партии ще продължат да разясняват нуждата от такъв закон - доведе до разрастване на протеста в четвъртък.

"Няма да ме излъжете", пишеше на един от плакатите, носен от млада жена в четвъртък. Според журналиста Михаил Гваджабиа все повече хора са наясно, че зад прокарването на този закон стоят руски интереси.

Бившият президент Маргвелашвили прогнозира, че исканията на протеста ще ескалират до настояване за предсрочни избори:

"Ако веднъж си хванал властите, че искат да обърнат посоката на страната, все някога ще ти хрумне, че те могат и да повторят", казва той.

[На 10 март парламентът на Грузия отхвърли на второ четене законопроекта за "чуждестранните агенти". Това се случи след бурните и мащабни протести, продължили три поредни вечери.]

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG