Връзки за достъпност

Извънредни новини

Грузия каза, че освобождава всички задържани, протестите срещу закона за "чуждестранните агенти" продължават


Трети ден продължават протестите в Грузия, след като парламентът прие репресивен закон.
Трети ден продължават протестите в Грузия, след като парламентът прие репресивен закон.

Всички задържани за административни нарушения в Грузия участници в протестите срещу закона за "чуждите агенти" на 7 и 8 март са освободени, съобщи Министерството на вътрешните работи на страната. В петък парламентът ще отхвърли закона.

От два дни, след като на първо четене парламентът на Грузия прие репресивен закон, съвпадащ с руския закон за чуждестранните агенти, протестите не стихват. Срещу тях полицията използва сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водни оръдия. Арестувани бяха над сто души, толкова са и ранените.

Протестите в столицата Тбилиси продължават и в четвъртък вечерта, въпреки че по-рано управляващата партия "Грузинска мечта" каза, че ще оттегли спорния проект. За петък в 12:00 часа е насрочено заседание на парламента с една точка в дневния ред - гласуване на закона на второ четене, на което да бъде отхвърлен.

Такова е и искането на участниците в акцията, която се провежда в момента на булевард "Руставели" в Тбилиси.

"Всички задържани по реда на Кодекса за административните нарушения лица са освободени. Част от задържаните се явиха пред съда, а останалите са освободени поради изтичане на срока за престой в следствения арест", се казва в съобщението на вътрешното министерство.

В него не се уточнява дали вече осъдени хора са освободени от отговорност. От ведомството съобщават още, че продължава разследването за хора, упражнили насилие срещу полицейски служители.

Местните медии изчисляват, че в протестите са участвали над 40 000 души. Опозицията заплаши да продължи протестите до освобождаването на всичките 133 демонстранти, арестувани по време на сблъсъците между демонстранти и полиция на булевард "Руставели" в столицата на 7 март.

Законът, предизвикал протестите, се подкрепя от управляващата партия "Грузинска мечта" и предвижда неправителствените организации, които получават над 20 на сто от финансирането си от чужбина, да бъдат обявявани за "чуждестранни агенти".

Някои оприличиха това на руския закон, който позволява на властите да обявяват хора и организации за "чужди агенти". По-късно този закон в Русия започна да се използва и срещу медии. Според грузинската опозиция такъв закон ще подтикне страната към авторитарно управление. Международната общност също осъди решението на Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG