Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казахстан конфискува имущество на руския оператор на космодрума в Байконур


Космическият кораб "Союз МС-08" за следващия екипаж на Международната космическа станция (МКС) - Дрю Феустел и Рики Арнолд от САЩ и Олег Артемиев от Русия, се транспортира от хангара за сглобяване до стартовата площадка, март, 2018
Космическият кораб "Союз МС-08" за следващия екипаж на Международната космическа станция (МКС) - Дрю Феустел и Рики Арнолд от САЩ и Олег Артемиев от Русия, се транспортира от хангара за сглобяване до стартовата площадка, март, 2018

Властите в Казахстан са конфискували имуществото на основния руски оператор на площадки за изстрелване на космически кораби в Байконур.

Това съобщи във вторник изданието Москоу Таймс (The Moscow Times). Космическият комплекс Байконур се намира в южната област Кизилорда в Казахстан.

Службата на съдебните изпълнители на Казахстан е забранила на руския Център за космическа инфраструктура да прехвърля активите и имуществото си извън страната и е наредила на ръководителя на структурата да остане в Казахстан.

Според медията решението е взето след натрупан дълг на руската държавна компания в размер на 13,5 млрд. тенге (29,7 млн. долара) към казахстанско-руското съвместно предприятие "Байтерек".

Компанията "Байтерек" е създадена през 2005 г., за да осигури постепенното преминаване към екологично безопасни ракети, като същевременно се премахнат ракетите "Протон", които използват силно токсично гориво.

Действията на Казахстан идват дни след като ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов публично критикува казахстанския министър на комуникациите Багдат Мусин за решението на екипа му да отложи изграждането на нова площадка за изстрелване на космически апарати в Байконур. Мусин нарече критиката на Борисов "дипломатическа грешка".

Космическият комплекс Байконур е построен през 50-те години на миналия век като полигон за изпитания на първата междуконтинентална балистична ракета на Съветския съюз - Р-7. По-късно полигонът е трансформиран в космодрум, като на 4 октомври 1957 г. от него е изстрелян първият в света изкуствен спътник - "Спутник".

На 12 април 1961 г. от Байконур е изстрелян и първият в света пилотиран космически полет на Юрий Гагарин. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия продължава да използва космическия комплекс "Байконур", като от 1994 г. го наема от Казахстан.

В опит да намали зависимостта си от Байконур през 2012 г. Русия започва изграждането на космодрума "Восточний" в далекоизточната Амурска област, близо до китайската граница. През годините са постъпвали редица сигнали за корупция, свързани със строежа. Десетки хора, участвали в планирането и изграждането на съоръжението, са арестувани по обвинения в присвояване и измама.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG