Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обясни войната срещу Украйна като "борба за съществуването" на Русия


Владимир Путин по време на посещението си в авиационен завод в Бурятия във вторник.
Владимир Путин по време на посещението си в авиационен завод в Бурятия във вторник.

Президентът на Русия Владимир Путин обясни войната, която Русия започна срещу Украйна, като „борба за съществуването на самата руска държавност“. Това е нова теза на руския държавен глава, която той изказа по време на посещение на авиационен завод в Бурятия във вторник.

Думите на руския президент идват на фона на опитите на Русия да проведе настъпление на фронта в Украйна, както и на новината за готвена нова мобилизация в страната. Руската армия започна военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Военните действия се водят изцяло на територията на Украйна.

„Това не е просто подобряване на някакво геополитическо положение. За нас това е борба за съществуването на самата руска държавност“, каза Путин, цитиран от ТАСС. Според руския президент целта на Запада е да „разкъса на парчета“ Русия. Москва пък се бори също и за да защити „нашите хора“ в Украйна, който са „част от руския свят“.

Начинът, по който Путин мотивира решението си да води война срещу Украйна, еволюира от 24 февруари 2022 г. насам.

В началото на инвазията той твърдеше, че целта ѝ е демилитаризицията и денацификацията на Украйна, защита на населението в района на Донбас, но не и окупирането страната. Както тогава, така и сега, той твърди, че Русия води война заради агресията от Запада.

По-късно Путин промени тезите си и спря да говори за денацификация и демилитаризация. През есента на 2022 г. той издаде заповеди за унищожаване на цели от енергийната инфраструктура на Украйна и провеждането на „частична мобилизация“, която обхвана 300 хил. руснаци.

През декември 2022 г. той отново промени тезите си и определи като „значим резултат“ прибавянето на територии към Русия.

„Няма защо да го крием... И Азовско море стана вътрешното море на Руската федерация. Още Петър Първи се е борил за излаз на Азовско море“, каза през декември Путин.

Кремъл представя резултатите от войната като много успешни и твърди, че ситуацията в страната е стабилна въпреки санкциите наложени от Запада.

Лъжите на Путин за Украйна. Една година война
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG