Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Oпасно и непрофесионално". Какво знаeм за сблъсъка на дрон на САЩ и руски изтребител над Черно море


 MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

Американски военен дрон се разби в Черно море след сблъсък с руски изтребител. Това e най-значимата известна конфронтация между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна. Какво се знае до момента за инцидента?

Сблъсъкът между руски изтребители Су-27 и американски дрон MQ-9 Reaper над Черно море e най-значимата известна конфронтация между САЩ и Русия след началото на войната в Украйна преди повече от година. Тази оценка е на военното командване на САЩ, цитирано от Би Би Си.

Според американските военни вината за инцидента е на руските пилоти, чиито действия са били опасни и непрофесионални. Те казват, че дронът е летял във въздушното пространство на съюзнически страни и в международното въздушно пространство и определят случая като "явно нарушение на международното право".

Руското военно министерство твърди, че дронът е навлязъл в район, обявен за забранен за полети от Москва. То отрича руските изтребители да са свалили американския безпилотен самолет.

Какво знаем до момента? Отговорът е в следващите редове.

Откъде е излетял дронът

Американският дрон от модела MQ-9 Reaper е излетял от Румъния във вторник сутринта, съобщи Ню Йорк таймс, като се позовава на висш представител на американската армия.

Той е бил на разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа. Според румънската телевизия Диджи24 подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж.

Какво се е случило във въздуха

Според командването на американските сили за Европа два руски изтребителя Су-27 са "изхвърлили гориво и прелетели пред MQ-9 по безразсъден, неекологичен и непрофесионален начин".

Единият от изтребителите е ударил витлото на дрона. Той е претърпял щети и затова се е наложило американските сили да го свалят в международни води.

"Този инцидент демонстрира липса на компетентност в допълнение към това, че е опасен и непрофесионален", се казва още в изявлението на американското командване.

Според говорителя на американското военно министерство бригаден генерал Пат Райдър прехващането на американския дрон от руските изтребители е продължило около 30-40 минути преди сблъсъка.

Умишлен ли е бил сблъсъкът

Генерал Джеймс Хекър, командир на американските военновъздушните сили за Европа и Африка, каза че сблъсъкът с американския дрон "почти е довел до разбиване и на двата самолета".

Говорителят на Пентагона Пат Райдър добави, че единият руски самолет вероятно също е получил повреди по време на сблъсъка. Той добави, че руските пилоти са действали "опасно и непрофесионално".

Според американските служители това, че участващите руски самолети Су-27 "вероятно" са получили повреди, показва, че сблъсъкът не е бил умишлен.

Командването на американската армия за Европа призова руските сили да действат "професионално и безопасно", като същевременно предупреди, че този вид действия са опасни и могат да доведат до непредвидена ескалация".

Какво казва Русия

Според Министерството на отбраната на Русия американският дрон е летял близо до руската граница и е навлязъл в район, който е обявен за забранен за полети от руските власти. Затова руските изтребители започнали прехващане на дрона, добави министерството.

Русия е обявила обширни райони в близост до Крим за забранени за полети след незаконното анексиране на полуострова през 2014 г. Според международното право никоя държава не може да претендира за такива ограничения извън собственото си въздушно пространство.

Москва твърди, че "в резултат на рязка маневра американският дрон е преминал в неконтролируем полет със загуба на височина и се е сблъскал с водна повърхност". Руските самолети не са използвали оръжията си и "не са влезли в контакт" с безпилотния самолет, се посочва още в изявлението.

Как реагираха САЩ

Инцидентът е докладван на президента на САЩ Джо Байдън.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов беше извикан на разговор в Държавния департамент. Посланикът мисия нарече инцидента "провокация". Той обаче каза, че Москва не желае конфронтация с Вашингтон и се интересува от прагматични отношения.

САЩ няма да спрат да изпълняват полети в международното въздушно пространство над Черно море заради инцидента, каза говорителят Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

"Ако посланието е, че искат да ни възпрат или разубедят да летим или да действаме в международното въздушно пространство над Черно море, то това послание ще се провали, защото това няма да се случи", каза Кърби пред "Гласът на Америка".

RQ-4 Global Hawk
RQ-4 Global Hawk

Освен полетите с MQ-9, разузнавателни операции над Черно Море и граничната територия на Румъния се извършват и с други летателни средства на САЩ и европейски страни членки на НАТО.

Проверка в сайтовете за проследяване на въздушния трафик показва, че сред тях са италианският самолет G550, който е по същество "летящ радар" и британския Boeing RC-135, който понякога бива ескортиран от изтребители Eurofighter Typhoon на кралските военновъздушни сили

В международни води почти всеки ден прелита и друг дрон - Northrop RQ-4B Global Hawk, който долита от база в Сицилия.

Какво е MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper е голям военен безпилотен самолет, който се управлява дистанционно от екип от двама души.

Той включва наземна контролна станция и сателитно оборудване и има размах на крилата от 20 метра. Екипът включва пилот с правоспособност, който отговаря за управлението на самолета, и член на летателния екипаж, който е натоварен с управлението на сензорите и насочването на оръжията.

MQ-9 Reaper влиза във въоръжението на американската армия през 2007 г. Той е използван по време на войните в Ирак и Афганистан за наблюдение и въздушни удари.

Дронът може да бъде въоръжен или невъоръжен. Той може да носи до осем лазерно управляеми ракети, включително ракети Hellfire.

MQ-9 Reaper е с дължина 11 метра, височина 4 метра и тежи 2200 килограма. Той може да лети на височина до 15 километра и има обсег на действие около 2500 километра. Цената на един такъв дрон е около 32 милиона долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG