Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отчаяно исках да имам китара". Сър Брайън Мей - от Queen до Бъкингамския дворец


Сър Брайън Мей, музикант, текстописец и защитник на животните, позира, след като крал Чарлз III го направи рицар-бакалавър по време на церемонията по встъпване в длъжност в Бъкингамския дворец, Лондон, 14 март 2023 г.
Сър Брайън Мей, музикант, текстописец и защитник на животните, позира, след като крал Чарлз III го направи рицар-бакалавър по време на церемонията по встъпване в длъжност в Бъкингамския дворец, Лондон, 14 март 2023 г.

Брайън Мей - един от най-големите китаристи на последните пет десетилетия и член на легендарната група Queen, получи рицарско звание от британския крал Чарлз. Мей е Човек на деня на Свободна Европа.

Сър Брайън Мей - астрофизик, активист за защита на животните и легендарен музикант, получи във вторник рицарско звание от краля на Великобритания Чарлз Трети - за заслугите си към музиката и благотворителността.

Това се случва 50 години след издаването на първия албум на група Queen, която Мей създава заедно с барабаниста Роджър Тейлър в края на 60-те и която ще промени живота им малко по-късно.

Въпреки че проявява интерес към музиката от малък, първоначално никой не очаква, че Мей ще поеме по този път. Той е роден през 1947 г. в Хемптън Хил, Великобритания. В гимназията е един от най-добрите ученици, а по-късно завършва астрофизика, която остава негова страст и до днес. През живота си продължава да работи и да издава книги в сферата.

Страстта му към музиката обаче става определяща. Тя е наследена от баща му - инженер по електротехника, който умее да свири на няколко инструмента по слух.

Брайън Мей
Брайън Мей

"Татко можеше да направи всичко. Превърна свободната ни спалня в работилница, в която изработи всичките ни домакински уреди, включително телевизора ни", казва Мей пред Гардиън. "Но аз отчаяно исках да имам китара", допълва той.

Когато е на 7, родителите му купуват акустична, но не могат да си позволят електрическа, каквато той иска. Затова двамата с баща му създават своя самоделна китара - Ред Спешъл (Red Special) или както Мей я нарича по-късно - "старата дама". Той винаги свири на нея, като в един момент, когато вече е звезда, китарата вече има култов статут и се радва на своя собствена охрана, която я придружава на турнетата на Queen.

Мей прекъсва докторантурата си, за да се отдаде на групата Smile, която основава с Тейлър. Родителите му първоначално не приемат добре решението да се откаже от науката в полза на музиката, но Мей е категоричен. Малко по-късно, през 1970 г., когато Фреди Меркюри вече е вокалист, бандата, вече с новото име Queen, бързо започва да трупа популярност.

"Когато погледна назад, не мисля, че съм можел да се родя в по-добро време. Като деца имахме голям късмет, че израснахме в този период, когато нещата се пропукваха и всички граници се прекрачваха", казва Мей пред музикалното издание Гитар Уърлд (Guitar World).

Queen се превръща в една от най-големите в историята на музиката с хитове като We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Another One Bites The Dust I Want To Break Free, We Will Rock You и I Want It All.

Близо две десетилетия по-късно, през 1991 г., Мей преживява един от ней-тежките периоди в живота си. Тогава баща му почива от рак, а Фреди Меркюри - от СПИН. А бракът му с първата му жена Криси Мълън, с която има три деца, е пред края си.

"Чувствах, че губя всичко. Опитвах да се ориентирам в тъмнината, а музиката беше единственото нещо, за което можех да се хвана, тя беше някакъв вид терапия", казва музикантът пред Гардиън.

През 1995 г. Мей, Тейлър и басистът на групата Джон Дийкън издават албума Made in Heaven.

След смъртта на вокалиста групата създава Меркюри Финикс Тръст (Mercury Phoenix Trust) - благотворителна организация за подкрепа на болни от СПИН. След 2000 г. Queen продължава да съществува с различни вокалисти като Пол Роджърс и Адам Ламбърт.

Освен музикант и учен Мей е и отдаден активист за защита на животните. През 2009 г. създава фондацията Спаси ме (Save Me Trust) за опазване на дивата природа. Няколко години по-късно става вицепрезидент на благотворителната организация Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните.

Брайън Мей свири на концерта в третия от четирите дни на тържествата по случай Платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет Втора пред Бъкингамския дворец, Лондон, 4 юни 2022 г.
Брайън Мей свири на концерта в третия от четирите дни на тържествата по случай Платинения юбилей от управлението на кралица Елизабет Втора пред Бъкингамския дворец, Лондон, 4 юни 2022 г.

През 2022 г. Мей свири на юбилейния концерт по повод 70-ата годишнина от началото на управлението на вече покойната кралица Елизабет Втора. Тогава е излъчено и предварително подготвено видео, в коeто кралицата си говори с анимационното мече Падингтън, докато на фон се чува We Will Rock You на Queen.

XS
SM
MD
LG