Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев обяви за разкрит заговор срещу себе си. Представи записи от флашки


Иван Гешев
Иван Гешев

Прокуратурата е установила доказателства за схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Това обяви в четвъртък самият Гешев по време на пресконференция с ръководителя на националното следствие Борислав Сарафов, говорителката си Сийка Милева и градската прокурорка на София Илиана Кирилова.

Четиримата представиха пред медиите писма и записи от флашки, открити в рамките на разследване за пране на пари и данъчни престъпления. В тях бяха споменати имена, инициали и прякори, които висшите обвинители отказаха да коментират, оставяйки медиите „сами да правят изводи“.

Сред споменатите бяха „човека с прякор Къро“, „Цецо от Белград“, „Бобока“, „Кирчо и Асенчо“, „Черепа“, „Кокорчо“, Владислав Горанов, както и разследващият сайт BIRD. От изявленията на ръководството на прокуратурата стана ясно, че то няма представа дали тези записи са били направени чрез законно използване на специални разузнавателни средства. Не стана ясно и дали прокуратурата разполага с някакви други доказателства, подкрепящи чутото в записите.

Въпреки това Гешев обобщи, че „става въпрос за това, което някои наричат овладяна държава, а други наричат мафия – срастване на всякакви институции, криминална престъпност мутри и който искате още“.

Въпросното разследване е започнало през миналия септември, а на 7 март били направени претърсвания в жилищата на двамата обвиняеми по него – мъже с инициалите Т.И. и Д.Г. Според различни медийни публикации става дума за Тони Иванов и Дилян Георгиев. Вторият преди време беше осъден за изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски, след като сключи споразумение със спецпрокуратурата.

Именно при тези претърсвания разследващите твърдят, че са открили писма и аудиозаписи, качени на флашки, в които различни хора обсъждат свалянето на Гешев, плащането на 400 000 лв. за смяна на полицейски началници, както и евентуалното санкциониране на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по глобалния закон „Магнитски“, „ако не свалят Гешев“.

От прокуратурата намекнаха, че основният участник във въпросните записи е криминално проявеният Красимир Каменов – Къро, но не представиха никакви други конкретни доказателства за евентуалното му участие в огласената схема за търговия с влияние.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че прокуратурата няма представа от кого и как са правени записите, а Гешев изрази мнение, че с тях трябва да се занимае и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Според него те са пример за това „как мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и издирвани от Интерпол, както и да ги наречем най-общо, известни на обществото организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата, в противоречие с интереса на хората“.

„Видях на едно място ВТБ и едни големи цифри в милиони евро. Тук интересният въпрос е, ако ВТБ е руската банка, която е в санкционния списък на САЩ и е била съдружник в КТБ, как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти. Дали това не е работа точно на това зловредно руско влияние? Това е въпрос, на който се надявам да отговори ДАНС“, добави главният прокурор.

От редакцията на разследващия сайт BIRD определиха изнесените от прокуратурата данни като „драматургичен каскетурен театър, съпоставим с пръскачките пред парламента“.

От изданието изразиха предположение, че споменаването им на прокуроската пресконференция е продиктувано от статия, изнасяща данни, че издирваната от САЩ криптокралица Ружа Игнатова е била убита по поръчка на Христофорос Аманатидис – Таки. В същия материал се споменават и връзки между Таки и началника на сектор „Убийства“ в националната полиция Михаил Наумов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG