Връзки за достъпност

Извънредни новини

Внезапна развръзка. Делото за изнудването на Доган и Пеевски завърши със споразумение


Дорин Йордаке
Дорин Йордаке

Прокуратурата рядко пропуска шанс да се похвали, но се оказа, че има успех, за който не ѝ се говори. Такъв е случаят с делото за изнудване на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и депутата от движението Делян Пеевски. То приключи, както и започна – без да бъде огласена никаква официална информация от разследващите.

След 8-месечен престой в ареста, обвиняемият румънец Дорин Йордаке изведнъж се съгласява на споразумение, по което получава точно 8 месеца затвор. Соченият за негов съучастник Дилян Георгиев пък е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, съобщиха пред Свободна Европа от Специализирания наказателен съд. Двамата вече са освободени и държавното обвинение очевидно няма никакви други претенции към тях.

Неочакваната развръзка идва точно в края на максималния 8-месечен срок, в който спецпрокуратурата можеше да държи в ареста Йордаке. След изтичането му тя бе длъжна да внесе обвинителен акт в спецсъда или да му определи по-лека мярка за неотклонение. Вместо това, на 18 януари спецсъдът одобрява въпросното споразумение. Два дни след изтичането на максималния срок за задържане, който започва от деня на ареста на Йордаке – 16 май 2019 г. Защо румънецът е държан незаконно зад решетките 48 часа до 18 януари, не е ясно.

Както Свободна Европа вече писа, Йордаке и Георгиев бяха обвинени, че заедно с издирвания все още румънец Овидиу Семенеску са участвали в престъпна група за изнудване и измами. Според спецпрокуратурата целта на тримата е била да получат 12 млн. евро от Доган и Пеевски, предлагайки в замяна да съдействат имената на политиците да бъдат премахнати от френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“. Въпросният документ така и не бе представен като доказателство по делото.

Свободна Европа отправи въпрос до спецпрокуратурата за това какво точно са признали Йордаке и Георгиев, за да получат минимални наказания, но отговор не последва. Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор за участие в престъпна група и от 1 до 5 за сформирането и ръководенето ѝ. Очевидно в случая двамата са признали само участието си, а основната роля е приписана на Семенеску, който е в неизвестност от началото на делото.

Развръзката по казуса буди недоумение предвид факта, че и Йордаке, и Георгиев, през цялото време пледираха, че са невинни и никога не са планирали подобно престъпление. Самите Доган и Пеевски пък бяха посочили пред разследващите, че нито познават обвиняемите, нито са били изнудвани от тях.

Не е ясно и каква е причината спецпрокуратурата да се съгласи на толкова леки наказания, след като от май насам неизменно настояваше, че по делото има достатъчно уличаващи доказателства и държеше Йордаке и Георгиев да са задържани. Едва през октомври българинът бе пуснат под домашен арест.

По неофициална информация на Свободна Европа непосредствено преди Нова година двамата са се отказали в един и същи ден от досегашните си адвокати без да им обяснят причините за това внезапно решение. Веднага след това е подготвено споразумението, което спецсъдът одобрява преди десетина дни.

Краят на делото засега оставя без отговори всички въпроси, които бяха повдигнати по време на заседанията по мерките за неотклонение на Йордаке и Георгиев. Съществува ли наистина френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“? Защо обвиняемият румънец през цялото време твърдеше, че е искал да прави бизнес с ваксини в България, а накрая се признава за виновен по обвинението за изнудване? Каква е връзката между тези лица, Доган, Пеевски и разпитаните като свидетели бивш столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, бившите собственици на фалиралия през 2016 г. ПФК "ЦСКА" АД Димитър Борисов и Иво Иванов, както и Росен Петров-Животното? От спецпрокуратурата засега предпочитат да запазят пълно мълчание.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG