Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изнудването на Доган и Пеевски, за което те не знаеха. Историята на Дорин Йордаке


Румънецът Дорин Йордаке в специализирания съд през ноември миналата година
Румънецът Дорин Йордаке в специализирания съд през ноември миналата година

Дорин Йордаке е бивш служител на румънската служба за борба с организираната престъпност, който от май миналата година се намира в следствения арест по обвинение, че е участвал в организирана престъпна група с цел да изнудва Ахмед Доган и Делян Пеевски за 12 млн. евро. ​Въпреки че доказателства за осъществено изнудване всъщност няма и дори самите предполагаеми жертви не знаят нищо.

След десетина дни изтича максималният 8-месечен срок, в който той може да пребивава зад решетките без да е внесен обвинителен акт срещу него в Специализирания наказателен съд. Ако разследващите не успеят да изготвят и внесат такъв, ще трябва да променят мярката му за неотклонение в по-лека.

Другият вариант Йордаке да остане в ареста е да му бъде повдигнато ново тежко обвинение по делото, което да предвижда наказание от минимум 15 години затвор. По време на досегашните разглеждания на мярката му за неотклонение обаче изобщо не са споменавани подозрения за подобни деяния.

Хронологията на случая

Както Свободна Европа писа в края на септември миналата година, румънецът е задържан по показания на таен свидетел, който според защитата е охранителният бос Иван Петлешков. Той твърди, че Йордаке, сънародникът му Овидиу Семенеску и българинът Дилян Георгиев са искали да изнудват ключовите фигури от ДПС с френски доклад за контрабанда на цигари от "Булгартабак".

По думите на защитения свидетел, споменат в делото само с номера 436, целта им е била да предложат оферта на политиците – срещу 12-те млн. евро да съдействат за премахването на имената им от френския доклад. Георгиев беше задържан заедно с Йордаке, но през октомври специализираните съдии го пуснаха под домашен арест, а Семенеску е в неизвестност и все още се издирва.

Въпросният доклад никога не е представян като доказателство по делото и вече близо осем месеца нито специализираният съд, нито защитата на обвиняемите са го виждали. Доган и Пеевски пък бяха разпитани чак през октомври, когато са заявили пред разследващите, че нито познават обвиняемите, нито някой някога се е свързвал с тях, за да им иска пари.

През тези почти осем месеца специализираната прокуратура така и не намери достатъчно доказателства, за да обвини заподозрените в нещо повече от участие в организирана престъпна група. По закон това обвинение е достатъчно, за да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Изискването в този текст от Наказателния кодекс е обвиняемите да са поне трима и целта, с която са сформирали бандата, да включва извършването на повече от едно престъпление.

Оскъдно, но достатъчно обвинение

Към момента Дорин Йордаке и Дилян Георгиеви официално са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група, създадена с цел изнудване и измами. Първоначално спецпрокуратурата твърдеше, че целта е била тероризъм, но бързо се отказа от този вариант. Засега обаче няма никакви доказателства, че обвиняемите са извършили нещо повече от това да сформират банда.

Въпреки това арестът на румънеца бе потвърден поне пет пъти на първа и втора инстанция от специализираните съдии с аргумента, че обвинението се подкрепя от доказателства, събрани със специални разузнавателни средства (СРС) и от показанията на други свидетели. Засега обаче съдържанието им не е изнасяно публично в цялост.

Сред разпитаните по делото се отличават някои известни имена като тези на бившия столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, бившите собственици на фалиралия през 2016 г. ПФК "ЦСКА" АД Димитър Борисов и Иво Иванов, както и Росен Петров-Животното. Каква е връзката им със случая досега в съдебната зала не е станало ясно. Не е ясно и с какво тези свидетели допринасят към разследването.

Бизнесът на румънеца

Дорин Йордаке е пенсиониран офицер от румънската служба за борба с организираната престъпност и до ареста си ръководи фирмата "Фитодеп Виридиана". По собствените му думи пред специализираните съдии компанията има договори с фирми в България и купува лавандула с цел да създава плантации в Румъния.

В деня на ареста си, 16 май 2019 г., Йордаке твърди, че е бил в страната, за да вземе мостри от фирма "Рефан", които са открити в колата му. Двамата с Дилян Георгиев се познават от години и румънецът твърди, че българинът му е помагал с уреждането на бизнес срещи и превода.

Йордаке и Семенску са искали да се занимават с износ на ваксини в България и по този повод издирваният румънец е държал да бъде осъществен контакт с Пеевски. В доста от доказателствата по делото действително се споменава доклад, но в контекст с това да бъде направен "жест" към депутата от ДПС.

Появата на 12 млн. евро по делото пък Йордаке обяснява с очаквана комисионна от бъдещи договори с ваксини, които е очаквал да бъдат подписани със съдействието на Иван Петлешков, станал впоследствие защитен свидетел 436.

Свидетели допълват спомени

По време на последните две заседания на специализираните съдии по мярката на румънеца на 20 декември и във вторник стана ясно, че по делото има нови разпити на двама свидетели – Николай Георгиев и Добролюб Минчев, които подкрепят тезата на обвинението. Именно те са сочени от спецпрокуратурата като участници в срещи с обвиняемите, на които е обсъждано евентуално изнудване.

Всъщност Георгиев и Минчев са разпитвани два пъти – през май миналата година и шест месеца по-късно. Първият път говорят за свои срещи само с Дилян Георгиев, на които не са обсъждани пари и търсене на контакт с Пеевски. Доган изобщо не се споменава в нито един от разпитите. Половин година по-късно те вече твърдят, че са се виждали и с Георгиев, и с Йордаке, както и че двамата обвиняеми изрично са търсили начин да се свържат с депутата от ДПС във връзка със споменатия френски доклад и 12-те млн. евро.

"Свидетелите са обяснили тази скромна, по мнение явно на прокурора, разлика в показанията, дадени на 18 май и онзи ден, с това, че 18 май било събота. Очевидно в ден събота 12 млн. евро са нещо, което може да бъде пропуснато, но когато е 6 месеца по-късно, се сещаме понеже е ден вторник", заявява по този повод пред спецсъда адвокатът на Йордаке Никола Атанасов.

Жест към Пеевски за "нула пари"

В пледоарията си той допълва още, че от доказателствата по делото става ясно, че контакт с Пеевски е търсен по инициатива на издирвания Овидиу Семенеску, но без да се говори за пари.

"Както Дилян Георгиев, така и Дорин Йордаке твърдят, че инициативата за провеждане на среща с Пеевски е на Овидиу Семенеску, като при всички положения не може да се говори за сума с пари. Нещо повече, в обясненията си Дорин Йордаке изрично разказва за условията, при които е било необходимо да бъде свършена "услугата" за Делян Пеевски. Данни за това се съдържат в последните му обяснения, в които се разказва за това, че Овидиу Семенеску му е казал, че разчита да породи бизнес с Делян Пеевски и че този жест, който ще бъде извършен, свързан с доклада, струва нула пари", разказва адвокат Атанасов.

По думите му тези обяснения на Йордаке се подкрепят и от записаните със СРС разговори, приложени по делото. В протоколите от тях се вижда, че когато Петлешков повдига темата за милионите, румънецът заявява, че "жестът е нула", посочва защитникът.

"Както е очевидно, г-н Йордаке не владее български език. Никъде във веществените доказателствени средства не пише, че разговорът се води на различни езици, нито пък кой е превеждал и на какъв език е говорил и именно това е съдържанието, че жестът е "нула". А 12-те милиона, както също е дал обяснения, са очакван хонорар във връзка с договорите за ваксини, които се очаква да бъдат подписани тепърва, отново с активното участие на Иван Петлешков. Като обяснението е ясно – става въпрос за 3-годишен договор с годишна база 100 млн. евро и комисионна от 4 %", обяснява адвокат Атанасов пред спецсъда на 20 декември.

Нито тогава обаче, нито на заседанието по мярката на Йордаке на втора инстанция преди ден, специализираните съдии обсъдиха подробно неговите доводи в определенията си. Както и предишните месеци, те отказаха да освободят румънеца, отхвърляйки твърденията на защитата му, че единствено тайният прокурорски свидетел Петлешков говори за изнудване, а от останалите доказателства се разбира, че контекстът е бъдещ бизнес.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG