Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът на Молдова окончателно прие румънския език за официален


Антиправителствен протест беше организиран пред парламента в четвъртък.
Антиправителствен протест беше организиран пред парламента в четвъртък.

Парламентът на Молдова окончателно гласува в четвъртък вечерта да замени т.нар. “молдовски език” с “румънски език” в националното си законодателството.

По този начин мнозинството от депутатите се съобрази с решението на Конституционния съд, според което декларацията за независимост на страната, определяща румънския за официален език, има по-голяма правна тежест от конституцията.

Законопроектът, целящ да разреши дългогодишния спор между молдовския и румънския език, беше внесен от управляващата Партия за действие и солидарност на прозападния президент Мая Санду. Той беше одобрен от депутатите на първо четене в началото на март и окончателно приет в четвъртък с подкрепата на 58 депутати в 101-членния парламент.

Депутати от проруския Блок на комунистите и социалистите протестираха срещу законопроекта по време на сесията, разпъвайки плакати, определящи управляващите като “тирани”. “Молдовският език е майката, румънският език е дъщерята”, гласеше един от транспарантите, а друг призоваваше: “Конституция на Република Молдова: Молдова, молдовци, молдовски път”.

Лидерите на комунистическия блок Владимир Воронин и Владимир Болеа декларираха още преди гласуването, че това решение е незаконно и ще го оспорят пред Конституционния съд.

Депутати от проруския Блок на комунистите и социалистите разпъват протестни плакати в пленарната зала.
Депутати от проруския Блок на комунистите и социалистите разпъват протестни плакати в пленарната зала.

Повече от 80% от молдовците говорят румънски като свой майчин език. Някои депутати смятат, че това е важна стъпка за кандидатурата на Кишинев.

Румънският е предпочитан от тези, които искат по-близки отношения или дори обединение с Румъния, която член на Европейския съюз и НАТО. Двете съседни държави имат обща история, култура и език. Източната област на Румъния се нарича още Молдова.

По-голямата част от Молдова е анексирана от царска Русия през 1812 г. и е част от Руската империя под името Бесарабия до края на Първата световна война, когато гласува да се обедини с Румъния.

Територията на страната отново е анексирана от Москва и превърнат в съветска република в края на Втората световна война, преди да обяви независимост през 1991 г. на фона на разпадането на Съветския съюз.

Бидейки една от най-бедните страни в Европа, Молдова е изправена пред допълнителна нестабилност заради войната на Русия в Украйна. В последната година страната е приела хиляди украински бежанци и се опасява от потенциална руска агресия, подпомогната от руските войски, разположени в отцепилия се регион Приднестровието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG