Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Увереност в банковата система". Помощ от 30 млрд. долара спасява от фалит още една американска банка


Сградата на Първа Републиканска Банка (First Republic Bank) в Ню Йорк.
Сградата на Първа Републиканска Банка (First Republic Bank) в Ню Йорк.

Група от 11 големи американски банки подпомогнаха с 30 млрд. долара под формата на депозити по-малката регионална Първа Републиканска Банка (First Republic Bank), за която се смяташе, че е застрашена от фалит, съобщи Ройтерс.

Новината идва, след като от началото на месеца в САЩ фалираха 16-ата по големина Силикън Вали Банк и по-малката Сигничър Банк. Това застраши други по-малки банки в страната и доведе до спадове в световните пазари.

Сред 11-те банки, помогнали на Първа Републиканска Банка, са Джей Пи Морган (JPMorgan Chase & Co), Ситигруп (Citigroup Inc), Банк ъф Америка (Bank of America Corp), Голдман Сакс (Goldman Sachs) и Морган Стенли (Morgan Stanley).

В свое изявление, цитирано от Би Би Си, те казват, че банковата система в страната разполага с много пари в брой и реализира големи печалби.

"Последните събития с нищо не промениха това", казват още те. "Действията на най-големите американски банки отразяват тяхната увереност в банковата система на страната."

Американските регулаторни органи казаха, че проявата на подкрепа е добре дошла и показва устойчивостта на банковата система в страната. Мярката дойде, след като цената на акциите на Първа Републиканска Банка спадна с повече от 70% от 6 март насам.

По-рано Би Би Си съобщи, че фалитът на Силикън Вали и на Сигничър Банк са довели до спадове на Уолстрийт и световните пазари. Според Ройтерс новината за подпомагането на ПРБ е допринесла за повишаването на индексите на Уолстрийт, като тези на Джей Пи Морган, Морган Стенли и Банк ъф Америка са се повишили с над един процент, а други по-малки банки също са се стабилизирали.

Проблеми в Европа

В четвъртък стана ясно, че швейцарската Кредит Сюис (Credit Suisse) също се е възползвала от спешна ликвидност след опасения за разпространение на банковата криза в Европа. Според Ройтерс това е първата глобално значима банка от 2008 г. насам, която прибягва до такава помощ.

Кредит Сюис съобщи, че ще заеме до 50 млрд. швейцарски франка (54 млрд. долара) от Швейцарската национална банка, която потвърди, че ще предостави ликвидност срещу достатъчно обезпечение. Би Би Си пише, че акциите на Кредит Сюис са се възстановили с повече от 15% след големите спадове ден по-рано, като основните индекси в Европа също са се повишили.

Същия ден Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта до 3.5% - най-високото равнище от 2008 г. насам. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос каза, че банковата индустрия в Европа е "устойчива" и фирмите имат "ограничена експозиция към институциите в САЩ".

Сривът на Силикън Вали в началото на месеца предизвика опасения, че може да се повторят събитията от 2008 г. Тогава фалитът на банката "Лемън Брадърс", по това време четвърта по големина инвестиционна банка в САЩ, имаше тежки последици за световната икономика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG