Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задълбочаване на руско-китайското сътрудничество". Си Дзинпин ще посети Москва 


Владимир Путин и Си Дзинпин разговарят по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, 16 септември 2022 г.
Владимир Путин и Си Дзинпин разговарят по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, 16 септември 2022 г.

Китайският президент Си Дзинпин ще направи тридневно посещение в Москва от 20 до 22 март, в рамките на което ще проведе среща с руския си колега Владимир Путин, потвърдиха официално двете страни, предаде Асошиейтед прес.

Според съобщението на Кремъл двамата лидери ще обсъдят "въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай" и "в контекста на задълбочаващото се руско-китайско сътрудничество на международната арена".

Целта на визитата на Си Дзинпин в Москва е да задълбочи още повече доверието между двете страни, съобщи говорител на китайското външно министерство. По думите му това ще бъде "едно пътуване на приятелството, сътрудничеството и мира", предаде китайската агенция Синхуа цитирана от БТА.

Ройтерс отбелязва, че посещението става в момент, когато Китай предлага да посредничи за мира в Украйна - усилия, които се посрещат със скептицизъм от Запада предвид демонстрираната подкрепа на Пекин за Русия.

Кремъл съобщи, че в рамките на визитата Си в Москва "ще се състои подписване на редица важни двустранни документи".

Двете страни започнаха партньорство "без ограничения" през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри, броени седмици преди Русия да нахлуе в Украйна, припомня Ройтерс.

След началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. търговският обмен между двете страни скочи, а Китай е най-големият купувач на руски петрол, който е ключово важен източник на приходи за Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG