Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На страната на Москва." Какво примирие между Русия и Украйна предлага Китай


Най-високопоставения дипломат на Китай Вай И се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 23 февруари
Най-високопоставения дипломат на Китай Вай И се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 23 февруари

На годишнината от началото на войната Китай предложи мирни преговори между Русия и Украйна. Идеята беше посрещната с подозрение от западните партньори на Киев. Според експерти единствената цел на Пекин е да се позиционира като опозиция на САЩ.

На първата годишнина от началото на войната в Украйна Китай призова за примирие и публикува предложение в 12 точки за преговори. Идеята на Пекин беше посрещната предпазливо от много експерти и западни лидери, които поставиха под въпрос способността на Китай да играе ролята на посредник на фона на сближаването му с Москва.

Предложението на Китай предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни, възобновяването на износа на украинско зърно, гаранции за сигурността на Русия и призиви срещу употреба на ядрени оръжия. Пекин предлага деескалация на военните действия, която би проправила пътя за мирни преговори.

Предложението обаче изглежда потвърждава позицията на Пекин, че Западът подхранва конфликта, като същевременно облагодетелства Москва.

“Пекин говори на световната публика с този документ”, каза пред Радио Свободна Европа Рафаело Пантучи, старши анализатор в Университета за международни изследвания в Сингапур. “Но за да може Китай сериозно да настоява за мир, ще трябва да каже на Москва неща, които тя не иска да чуе. Няма доказателства [Пекин] някога да е казал на Русия да отстъпи - било зад кулисите, било пред камерите."

Може ли Китай да е посредник

Всичко това идва на фона на сближаване между Китай и Русия през последните месеци. Последният сигнал за това беше посещението на най-високопоставения дипломат на Китай Вай И в Москва на 23 февруари - ден преди годишнината от войната и публикуването на китайското предложение за примирие в Украйна.

По време на срещата руският президент Владимир Путин приветства “новите граници” в отношенията между Русия и Китай и каза, че китайският лидер Си Дзинпин ще посети Русия през пролетта.

Публикуваното на 24 февруари китайско предложение изразява позиции за войната в Украйна, които Пекин поддържа отдавна - например че “всички страни трябва да направят така, че суверенитетът, независимостта и териториалната цялост са ефективно гарантирани“.

Документът съдържа и формулировки, които изглежда са насочени към Запада - например призива за изоставяне на “манталитета от Студената война” и призива срещу “разширяването на военните блокове”. Това са изрази, които китайското външно министерство е използвало и преди, за да обозначи това, което смята за намеса на САЩ в други страни, и разширяването на НАТО.

“Със сигурност е интересно, от гледна точка на това, че Китай досега не е направил много по отношение на посредничеството”, коментира китайското предложение служител на ЕС, пожелал анонимност, пред Радио Свободна Европа.

“Мисля, че основната им цел е да подобрят собствената си репутация.”

Друг представител на ЕС, също пожелал името му да не се публикува, каза, че предложението трябва да се разглежда в контекста на опитите на Китай да се представи като “лидер на глобалния юг” и “пропагандатор на мира”.

Каква е позицията на Китай за войната

Китайският призив за примирие идва след година, в която страната се представяше за неутрална към войната. Пекин не осъди руската агресия срещу Украйна въпреки призивите на редица държави да го направи.

Няколко седмици преди руската военна инвазия Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха партньорство “без ограничения” между страните си. Много анализатори тогава казаха, че това партньорство е предизвикано от споделеното желание на Пекин и Москва да се противопоставят на САЩ.

От началото на войната Пекин избягва открито да помага на Русия, но същевременно задълбочава отношенията си с Москва. Тази подкрепа е икономическа и дипломатическа и включва купуване на руски енергийни суровини и възприемане на руския наратив за войната в държавните медии и на международни форуми, включително в ООН.

На 23 февруари Пекин за четвърти път се въздържа при гласуването на резолюция на ООН, която призова руската армия да се изтегли от Украйна. По-късно Китай и Русия заедно блокираха декларация на страните от Г-20, която осъжда руската агресия срещу Украйна.

Някои западни политици смятаха, че Си може да използва нарастващото икономическо влияние на Китай, за да принуди Путин да преговаря. Според Темур Умаров, експерт във фондация “Карнеги”, предложението на Пекин от петък всъщност цели затвърждаване на статута на Китай като “световна суперсила”, която иска да бъде контрапункт на Запада на световната сцена.

“Това е много неясен текст, който всъщност не носи нищо ново”, каза Умаров пред Радио Свободна Европа. “Трудно е да си представим как това може да повлияе на бъдещето на войната в Украйна.”

Кого облагодетелства предложението на Китай

Публичните реакции на китайското предложение от западните партньори на Украйна са предимно негативни.

Малко след публикуването на документа съветникът по национална сигурност в Белия дом Джейк Съливан каза, че предложението е можело “да се ограничи до първа точка - да се уважава суверенитетът на всички нации”.

“Украйна не е нападала Русия. НАТО не е нападал Русия. САЩ не са нападали Русия”, каза Съливан пред Си Ен Ен. “Целта, с която Русия води тази война, е да изтрие Украйна от картата, да я присъедини към Русия.”

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че идеята Китай да играе ролята на посредник в Украйна “не е рационална”.

“[Руският президент Владимир] Путин приветства това, така че как може да е добра идея”, каза Байдън в интервю за американската телевизия Ей Би Си. “Не видях нищо в този план, което да показва, че той ще е полезен за който и да е освен Русия.”

Френският президент Еманюел Макрон призова Китай да се присъедини към Запада в опитите му накара Русия да прекрати войната. Той добави, че мирът е възможен само ако “руската агресия спре, руските войски се изтеглят и териториалният суверенитет на Украйна и народа ѝ е спазен”.

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, каза на брифинг в Пекин, че документът не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи.

Украйна нарече документа “добър знак”, но каза, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си.

“Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си”, каза украинският шарже д'афер Жана Лешчинска.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че е готов да се срещне с китайския лидер Си Дзинпин, за да обсъди с него предложението. Той добави, че “не е лошо” Китай да говори за Украйна.

“Въпросът е какво следва думите”, каза той. “Въпросът е в стъпките и това до какво ще доведат те.”

Китайското предложение идва в момент, в който напрежението между Пекин и Вашингтон е високо. САЩ обвиниха Китай, че обмисля военна помощ за Русия. Германското списание Шпигел съобщи на 23 февруари, че Москва преговаря с китайска компания за доставка на военни дронове.

Китай не е коментирал публикацията в Шпигел, но отхвърля обвиненията на САЩ. Говорител на китайското външно министерство каза, че САЩ “няма право да сочи с пръст Китай или да нарежда на Китай”. Той добави, че Пекин “никога няма да приеме американските критики срещу китайско-руските отношения”.

Тези обвинения, които така и не са опровергани, както и фактът, че китайският лидер Си Дзинпин не е провел нито един разговор с Володимир Зеленски от началото на войната, подкопават представата за Китай като посредник между Русия и Украйна, каза Темур Умаров от фондация “Карнеги”.

“Киев знае, че Китай е на страната на Москва”, каза той. “Предложението на Китай може да не е проруско поначало, но със сигурност е антизападно и това прави много трудно Украйна да се ангажира смислено с каквото и да било от това.”

XS
SM
MD
LG