Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски иска да обсъди с Китай плана за примирие в Украйна. Байдън смята, че той е полезен само за Русия


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски планира да се срещне с китайския държавен глава Си Дзинпин и да обсъди с него предложението на Пекин за спиране на войната в Украйна. В реч по повод първата годишнина от руската инвазия Зеленски приветства някои елементи от китайското предложение, но каза, че то не е конкретен план.

В петък Китай призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започване на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки. Предложението на Пекин не съдържа призив руските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнато със скептицизъм от западните партньори на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че “не е лошо” Китай да говори за Украйна.

“Въпросът е какво следва думите”, каза той. “Въпросът е в стъпките и това до какво ще доведат те.”

Западните партньори на Украйна също реагираха на китайското предложение.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че идеята Китай да играе ролята на посредник в Украйна “не е рационална”.

“[Руският президент Владимир] Путин приветства това, така че как може да е добра идея”, каза Байдън в интервю за американската телевизия Ей Би Си на 24 февруари.

“Не видях нищо в този план, което да показва, че той ще е полезен за който и да е освен Русия”, добави американският президент.

Байдън каза още, че не очаква Китай да предприеме “мащабна инициатива” за снабдяване на Русия с оръжия, които тя да използва във войната си срещу Украйна. Той добави, че ако Пекин все пак го направи, САЩ ще отговорят.

Френският президент Еманюел Макрон призова Китай да се присъедини към Запада в опитите му да подложи Русия на натиск, така че тя да прекрати войната. Той добави, че мирът е възможен само ако “руската агресия спре, руските войски се изтеглят и териториалният суверенитет на Украйна и народа ѝ е спазен”.

Предложението на Китай, представено в петък, предвижда отмяна на западните санкции срещу Русия, въвеждане на мерки за сигурността на ядрените обекти в Украйна, отваряне на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и действия за възобновяването на износа на зърно. Според плана международната общност трябва да “създаде условия и платформи” за възобновяване на преговорите, а Китай ще продължи да “играе конструктивна роля в това отношение”.

Китайското правителство се представя като неутрална страна, способна да намали напрежението между Русия и Украйна. Въпреки това то отказа да осъди нахлуването на Русия, като обвини Запада в разпалване на напрежението, а някои висши служители многократно изразиха явна подкрепа за целите на Москва.

В петък Китай се въздържа при гласуването в Общото събрание на ООН на резолюция, която призова Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG