Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Скъпи приятелю". Путин очаква Си Дзинпин да посети Русия през пролетта


Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и президентът на Китай Си Дзинпин разговарят преди срещата на върха на Съвета на държавните ръководители на Шанхайска организация за сътрудничество в Самарканд, 16 септември 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин (вляво) и президентът на Китай Си Дзинпин разговарят преди срещата на върха на Съвета на държавните ръководители на Шанхайска организация за сътрудничество в Самарканд, 16 септември 2022 г.

Президентът на Русия Владимир Путин очаква китайския му колега Си Дзинпин да посети Русия още през пролетта. Това каза самият Путин по време на видеоразговор със Си в петък.

Отношенията между Москва и Пекин добиха особено значение от началото на руската инвазия в Украйна на фона на западнитe санкции срещу Русия. До момента Китай отказва да осъди военната агресия на Русия, но се стреми да избягва и пряката материална подкрепа за Москва, която потенциално да провокира западни санкции.

"Очакваме Ви, уважаеми господин председател, скъпи приятелю, очакваме Ви през пролетта на държавническа визита в Москва", обърна се Путин към Си по време на встъпително слово, излъчено по руската обществена телевизия.

"Това ще демонстрира на целия свят силата на руско-китайските връзки по ключови въпроси", добави още руският президент.

Подобно посещение на Си Дзинпин би представлявало публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на буксуващата руска военна кампания в Украйна, посочва Ройтерс.

В официалното резюме от разговора, публикувано от Пекин, обаче поканата на Путин не беше спомената. Не беше споменат и призивът на руския президент за задълбочаване на военното сътрудничество между двете страни.

Си Дзинпин от своя страна също нарече Путин "скъп приятел" и посочи, че двете държави в момента се намират "в тесен стратегически контакт".

Думите му идват, след като преди дни министърът на външните работи на Китай Ван И каза, че страната му ще задълбочава "стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодно сътрудничество" с Русия през 2023 г.

Ван И обясни думите си с "тормоза от САЩ", с натиска по отношение на технологиите, правата на човека, както и ситуацията в Тихия океан. Въпреки това Пекин ще работи за подобряването на отношенията с Вашингтон, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG