Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай ще задълбочава връзките си с Русия през 2023 г.


Външният министър на Китай Ван И
Външният министър на Китай Ван И

Министърът на външните работи на Китай Ван И каза, че страната му ще задълбочава „стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодно сътрудничество“ с Русия през 2023 г. Това се случи по време видеовръзка, в която И обвини САЩ в тормоз, съобщи АП.

Ван И обясни думите си с „тормоза от САЩ“ с натиска по отношение на технологиите, правата на човека, както и ситуацията в Тихия океан. Въпреки това Пекин ще работи за подобряването на отношенията с Вашингтон.

„По отношение на украинската криза ние последователно поддържаме основните принципи на обективност и безпристрастност, без да фаворизираме едната или другата страна, без да наливаме масло в огъня, още по-малко да търсим егоистични ползи от ситуацията“, каза китайският външен министър повод войната в Украйна.

Китай отказва да заеме категорична позиция срещу Русия заради войната, която Москва започна. Западните страни многократно заявиха, че най-голямото геополитическо предизвикателство в световен мащаб идва именно от Китай, но въпреки това не отхвърлят взаимната работа с Пекин по теми като борбата с климатичните промени.

Китай се сблъсква със сериозни вътрешнополитически проблеми заради строгите ограничителни мерки срещу COVID-19, които продължават да действат в страната. Те доведоха до безпрецедентни протести, които в крайна сметка доведоха до облекчаването на рестрикциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG