Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай смекчи мерките срещу COVID-19 след масовите протести в страната


Китайците протестираха в края на ноември срещу мерките на правителството.
Китайците протестираха в края на ноември срещу мерките на правителството.

Китайските власти обявиха в сряда общо смекчаване на ограничителните мерки срещу COVID-19, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Това стана след безпрецедентни протести срещу рестрикциите, които се проведоха в цялата страна през ноември. Китай е една от последните държави, където бяха останали в сила строги ограничения. Властите се стремяха да прилагат така наречената политика на „нулев COVID” на президента Си Цзинпин.

Националната здравна комисия на Китай съобщи, че заразените с коронавирус, които нямат симптоми или имат само леки такива, вече имат право да се лекуват сами под карантина у дома.

Това е радикална промяна, след като в продължение на три години в Китай всеки човек, дал положителна проба за коронавирус, бе настаняван в карантинен център, отбелязва Франс прес.

Също така ще бъде намалено като честота и обем масовото тестване за коронавирус.

До момента китайците трябваше да си правят тестове няколко пъти седмично, за да имат достъп до обществени места, припомня АФП.

Освен това хората вече няма да са длъжни да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус, за да пътуват между различни провинции, и да се подлагат на изследване след пристигането си.

От властите във всички китайски региони се иска да повишат дела на ваксинираните срещу коронавирус при възрастовата категория от 60 до 79 години и да ускорят ваксинационната кампания сред хората над 80 години.

Общото смекчаване на ограниченията Пекин обяви броени часове след публикуването на нови обезпокоителни данни за състоянието на китайската икономика. Миналия месец износът и вносът са намалели заради строгата политика на "нулев COVID" и слабото търсене, посочва АФП.

Общественото недоволство от строгите рестрикции доведе до масови протести в няколко поредни седмици в големите китайски градове. Хората искаха управляващите в Пекин да променят мнението си и да последват примера на много други страни, които отмениха рестрикциите на фона на отслабването на коронавируса. Някои дори поискаха оставката на президента Си Цзинпин.

Ройтерс определя обявените днес смекчаване на ограниченията като най-силния сигнал досега, че Китай подготвя своето население да свикне да живее с COVID-19.

Новият коронавирус се появи за първи път именно в Китай в края на 2019 г. В продължение на три години китайските власти третираха инфекциозното заболяване, причинено от него, като опасна болест, подобно на бубонната чума или холерата. В резултат цели квартали и дори градове бяха блокирани, а жителите им - принуждавани да си стоят у дома със седмици, дори при един потвърден заразен. От миналата седмица обаче властите казват, че заболяването не е толкова опасно, а водещи експерти вече съобщават, че COVID-19 не е по-смъртоносен от сезонния грип.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG