Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да имаме достойнство". Китай протестира втори ден с празни бели листи срещу строгите ограничения


Хора държат цветя и бели листове хартия в знак на протест срещу ограниченията за коронавирусно заболяване (COVID-19) в континентален Китай, по време на възпоменание на жертвите на пожар в Урумчи, в Хонконг, Китай 28 ноември 2022 г.
Хора държат цветя и бели листове хартия в знак на протест срещу ограниченията за коронавирусно заболяване (COVID-19) в континентален Китай, по време на възпоменание на жертвите на пожар в Урумчи, в Хонконг, Китай 28 ноември 2022 г.

Масовите протести в Китай срещу ограничителните политики на властта против разпространението на коронавируса продължават вече втори ден. Протестиращите използват бели празни листи хартия, за да изразят гнева си в рядко срещан израз на обществено несъгласие. То надхвърли социалните мрежи и стигна до улиците и най-добрите университети в страната.

Масовите протести бяха предизвикани от политиката на Пекин, наречена "нулев ковид", и започнаха в неделя, когато загинаха 10 души в Урумчи, столицата на региона Синцзян. Това се е случило по време на пожар, като според протестиращите е можело да се избегне, ако на хората е било разрешено да излязат. Градските власти отричат ограниченията да са допринесли за инцидента.

Снимки и видеоклипове, разпространени онлайн, показват студенти от университети в градове като Нанкин и Пекин, както и в Шанхай, които държат празни листове хартия в знак на мълчалив протест - тактика, използвана отчасти за избягване на цензура или арест.

"Бялата хартия представлява всичко, което искаме да кажем, но не можем да кажем", казва 26-годишният Джони, който участва в едно от събранията край река Лянма. "Дойдох тук, за да отдам почит на жертвите на пожара. Наистина се надявам да видим края на всички тези мерки срещу ковид. Искаме отново да живеем нормално. Искаме да имаме достойнство", добавя той, цитиран от Ройтерс.

Полицията е разпръснала стотици демонстранти в дипломатически квартал в столицата Пекин. Съобщава се, че използва и сила. Би Би Си предаде за полицейско насилие в Шанхай над свой журналист - Ед Лоурънс, който е отразявал на място протеста в неделя. Той е бил задържан, въпреки че е бил акредитиран.

По информация на британската медия журналистът е бил бит и ритан от полицията по време на ареста си, като няколко часа след това е освободен.

"Въз основа на това, което научихме от съответните власти в Шанхай, той не се е представил като журналист и не е представил доброволно своите журналистически пълномощия", каза по време на редовна пресконференция в понеделник говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян.

Бившият китайски дипломат от Китайската комунистическа партия Виктор Гао каза пред Би Би Си Радио 4, че "протести от такъв мащаб в множество градове са голяма рядкост в Китай".

В неделя бяха издигнати антиправителствени лозунги, сред които искания за оставката на президента Си Цзинпин и смяна на еднопартийния модел.

Китай отчита за пети пореден ден рекорден брой новозаразени с COVID-19, съобщи Ройтерс в понеделник. В неделя новите случаи са били 40 347, от които 36 525 са асимптоматични според данните на Националния здравен комитет.

Страната се бори с рязкото увеличаване на броя на инфекциите, което доведе до затваряне и други ограничения в градове в цялата страна. Пекин се стреми да няма нито един болен от COVID-19. По-голямата част от света се опитва да съжителства с коронавируса и затова не прилага тежки ограничения като тези в Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG