Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия и Китай блокираха декларация на Г-20, осъждаща руската агресия срещу Украйна


Среща на финансовите министри на държавите от Г-20 в Индия
Среща на финансовите министри на държавите от Г-20 в Индия

Русия и Китай блокираха декларация на държавите от Г-20, осъждаща руската военна агресия срещу Украйна, съобщи Би Би Си. Това се случи по време на среща на финансовите министри на 20-те държави с най-големи икономики в света в Индия.

Китай отказа да подкрепи частите от изявлението, които осъждат руската агресия “най-категорично”. По-рано през седмицата Пекин публикува план за постигане на примирие в Украйна, който е смятан от партньорите на Киев за облагодетелстващ Русия.

Русия също се противопостави на заключителната декларация, която осъжда собствената ѝ военна агресия. Москва твърди, че “антируски” западни страни “дестабилизират” групата на 20-те.

Индия, която беше домакин на срещата на Г-20 в южния град Бенгалуру, публикува резюме от срещата, в което се отбелязва, че е имало “различни оценки” на ситуацията в Украйна и на санкциите, наложени на Русия. Добавя се още, че за оценката на войната е “имало съгласие между всички държави членки освен Русия и Китай”.

Конкретната оценка за войната в заключителната декларация е, че държавите от Г-20 “осъждат най-категорично агресията на Руската федерация срещу Украйна”.

В резюмето на Индия се посочва, че Русия и Китай са отказали да гласуват декларацията, защото имат мандат да преговарят само по икономически и финансови въпроси. Тази позиция обаче не се споделя от останалите страни от Г-20.

“Това е война. И тази война има причина, една причина - това е Русия и Владимир Путин”, каза германският финансов министър Кристиан Линднер. “Това трябва да бъде изразено ясно на тази среща на Г-20.”

През последните седмици Китай увеличи дипломатическата си активност във връзка с войната в Украйна. В петък Пекин призова за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започване на мирни преговори в план за прекратяване на конфликта от 12 точки. Предложението не съдържа призив руските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнато със скептицизъм от западните партньори на Украйна.

Китайското предложение беше приветствано от Русия. Украинският президент Володимир Зеленски изрази готовност да го обсъди с китайския държавен глава Си Дзинпин. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не вижда доказателства, че идеята на Пекин облагодетелства когото и да е освен Русия.

В петък Общото събрание на ООН прие резолюция, която призова Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си. Москва гласува против, а Китай се въздържа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG