Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китайски компании доставят оръжия и оборудване на Русия, твърди "Политико"


Китайските дронове DJI се използват за разузнавателни цели, но от началото на руската инвазия се използват от украинските и руските сили и за носене на малки бомби.
Китайските дронове DJI се използват за разузнавателни цели, но от началото на руската инвазия се използват от украинските и руските сили и за носене на малки бомби.

Китайски компании, някои от които, свързани с властите в Пекин, са изпращали на руски фирми оръжия и оборудване, които могат да се използват за военни цели, пише международното издание "Политико".

Според информация от платформата за митнически данни Import Genius доставките са осъществени между юни и декември 2022 г. и са включвали 1000 карабини, части за дронове и бронежилетки.

Това е първо потвърждение, че Китай изпраща оръжия и бронежилетки на руски компании. Освен това, според публикацията Китай продължава да доставя на Русия безпилотни самолети и части за тях, въпреки че международните санкции забраняват това.

Разследването на "Политико" идва броени дни преди визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва от 20 до 22 март. Според съобщението на Кремъл двамата с Владимир Путин ще обсъдят "въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай".

Китай обмисля доставка на дронове, артилерия и боеприпаси за Русия, съобщиха Си Ен Ен и "Уолстрийт джърнъл" на 25 февруари, позовавайки се на източници, запознати с американското разузнаване. Пекин обаче отрича да има планове да доставя оръжие на Москва.

Китайската карабина CQ-A.
Китайската карабина CQ-A.

Според данните, публикувани от "Политико" една от най-големите китайски отбранителни компании - China North Industries Group Corporation Limited, е изпратила карабини CQ-A през юни 2022 г. на руската фирма Tekhkrim, която работи с руската армия. Карабините CQ-A са нелицензирано копие на американските военни карабини M16, но в митническите данни са обозначени като "граждански ловни пушки".

В края на 2022 г. руските субекти са получили и 12 доставки на части за дронове от китайски компании и над 12 тона китайски бронежилетки, които са преминали през Турция.

Компанията Da-Jiang Innovations Science & Technology Co (DJI), например, е изпратила батерии и камери за дронове през Обединените арабски емирства на малък руски дистрибутор през ноември и декември 2022 г. DJI е под санкции на Министерството на финансите на САЩ от 2021 г. за това, че предоставя на китайската държава дронове за наблюдение на уйгурското малцинство в западния регион Синдзян.

В допълнение към дроновете, Русия от месеци разчита на други държави, включително Китай, за навигационно оборудване, сателитни изображения, компоненти за превозни средства и други суровини, за да подпомогне инвазията си в Украйна, която продължава вече втора година.

Западните санкции ограничиха възможностите за достави в Русия, но тя все още разчита на "приятелски" държави, които не спазват санкциите, като Китай или страните от Персийския залив.

"Някои търговски продукти, като безпилотни самолети или дори микрочипове, биха могли да бъдат адаптирани. Те могат да се трансформират от обикновен граждански продукт в смъртоносен и военен продукт", казва пред "Политико" Сам Бендет, старши научен сътрудник в Центъра за Военноморските анализи във Вашингтон.

Той отбелязва, че изделията с двойна употреба могат да помогнат на Русия да получи преимущество на бойното поле.

Си Ен Ен съобщи в четвъртък за китайски безпилотен самолет Mugin-5, свален със стрелба от автомат АК-47 от украински войници. Този транспортен дрон доскоро е бил достъпен за продажба на цена до 15 000 долара на китайски сайтове, включително Alibaba и Taobao.

От компанията производител Mugin Limited са потвърдили пред Си Ен Ен, че това е техен летателен апарат, определяйки свалянето му като "нещастен инцидент".

В предишно изявление, публикувано на уебсайта им на 2 март, от компанията "осъждат" използването на продуктите им по време на военни действия и твърдят, че са преустановили продажбата на продукти за Русия или Украйна от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG