Връзки за достъпност

Извънредни новини

След Полша и Словакия изпраща изтребители МиГ-29 на Украйна. Кремъл ги заплаши с унищожение


Украински изтребители МиГ-29 (илюстративна снимка).
Украински изтребители МиГ-29 (илюстративна снимка).

Правителството на Словакия реши да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи в петък министър-председателят Едуард Хегер, цитиран от Ройтерс.

Това става само ден, след като Полша стана първата страна член на НАТО, която реши да подпомогне украинската съпротива срещу руската агресия с изпращането на бойни самолети.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че цялата доставена от Полша на Украйна техника ще подлежи на унищожение в хода на руските военни действия на фронта.

Варшава планира да изпрати 4 изтребителя МиГ-29 на Киев. Братислава пък разполага с общо 11 такива машини, които бяха извадени от употреба през миналото лято.

Решението на словашкото правителство предвижда на Украйна да бъдат изпратени само самолетите, които са в изправност, а останалите да бъдат използвани за резервни части. Страната ще предостави и част от своите системи за противовъздушна отбрана "2К12 Куб", каза Хегер.

Словакия ще получи финансова компенсация от Европейския съюз. Тя също така е постигнала споразумение със Съединените щати за доставки на военнo оборудване за около 700 млн. долара, съобщи Хегер.

Съюзници в НАТО от бившия комунистически лагер, като Полша и Словакия, са особено активни поддръжници на Киев след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.

Западните страни, които предоставят оръжия на Украйна, засега се въздържат от изпращане на изтребители на украинската съпротива.

Дмитрий Песков коментира в петък, че доставките на полски и словашки изтребители за Киев не са в състояние да променят хода на конфликта.

"Имам такова усещане, че тези страни по този начин се занимават с утилизация на стара, ненужна техника", каза той, цитиран от ТАСС.

По думите на Песков решението на Полша да прати самолети на Украйна е пример как редица страни членки на НАТО "повишават нивото на непосредственото си въвличане в конфликта".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG