Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първата страна от НАТО. Полша ще даде на Украйна 4 изтребителя МиГ-29 до дни


Полски МиГ-29 на авиошоу през 2015 г.
Полски МиГ-29 на авиошоу през 2015 г.

Полша ще предаде на Украйна четири изтребителя МиГ-29 през следващите дни. Това съобщи президентът Анджей Дуда в четвъртък, цитиран от AP.

Той каза, че страната му планира да предостави на Украйна общо десет самолета МиГ-29. Така Полша ще стане първата страна от НАТО, която ще отговори положително на все по-належащите искания на украинското правителство за изтребители.

"Най-напред, буквално през следващите няколко дни, ще предадем четири изтребителя на Украйна в пълна изправност", каза Дуда.

Останалите изтребители съветско производство се проверяват и подготвят в момента, като ще бъдат доставени по-късно.

Президентът направи изявлението по време на съвместна пресконференция във Варшава с чешкия си колега Петр Павел.

В сряда говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер каза, че някои други страни, които разполагат с МиГ-ове, също са ги обещали на Киев, но не ги назова поименно. Дуда не каза дали и други държави ще предприемат същия ход.

Правителството на Словакия също каза няколко пъти, че ще изпрати на Украйна своите излезли от употреба МиГ-ове.

Друга страна членка на НАТО, която притежава МиГ-29, е България. Българските ВВС разчитат изцяло на МиГ-29 за охрана на въздушното пространство, но поддръжката им става невъзможна, тъй като се извършва от Русия.

Въпреки това президентът Румен Радев и военният министър Димитър Стоянов многократно казват, че няма да дадат изтребителите. Министерството на отбраната дори обяви обществена поръчка за 6 ремонтирани двигателя на МиГ-29, което ще позволи експлоатацията на изтребителите за още известно време.

Преди пълномащабното нахлуване на Русия Украйна разполагаше с няколко десетки МиГ-29, които наследи при разпадането на Съветския съюз, но не е ясно колко от тях остават на въоръжение след повече от година бойни действия.

Дуда каза още, че полските военновъздушни сили ще заменят самолетите, които дават на Украйна, с изтребители FA-50, произведени в Южна Корея, и с американски бойни самолети F-35.

Полша вече дари танкове Леопард 2 на Украйна, както и десетки модернизицирани танкове Т-72.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG