Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на отбраната се опитва да купи 6 двигателя за МиГ-29


МиГ-29 на българските военновъздушни сили каца на "Граф Игнатиево" на фона на испански Eurofighter EF-2000 Typhoon II на 21 февруари 2022 г.
МиГ-29 на българските военновъздушни сили каца на "Граф Игнатиево" на фона на испански Eurofighter EF-2000 Typhoon II на 21 февруари 2022 г.

Министерството на отбраната се опитва да купи 6 двигателя за изтребители МиГ-29 с обществена поръчка, става ясно от регистъра за обществени поръчки. Ако поръчката е успешна, това би позволило да се удължи ресурса на 3 изтребителя.

По-рано през февруари служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че вероятността България да спре да изпълнява бойно дежурство за охраната на въздушното си пространство (еърполисинг) е голяма. Причината е, че България не може да поддържа съветските си изтребителите МиГ-29, на които разчита за охрана на въздушното пространство, заради наложените санкции върху Русия. В същото време се стигна до забавяне в доставката на американски изтребители F-16.

Прогнозната стойност на шестте двигателя, за които министерството е обявило обществена поръчка, е 22 млн. лв. без ДДС. Те трябва да бъдат доставени до една година след подписване на договора, а документи се подават до 24 април. Поръчката е за ремонтирани двигатели с гаранция от не по-малко от 100 часа работа или 12 месеца.

По-рано през февруари Стоянов каза, че "България никога не е отстъпвала еърполисинга си". От думите му се разбра, че еърполисингът ще се носи съвместно с друга държава, но не и коя ще е тя.

"До края на година сме с МиГ-29", каза Стоянов тогава.

Данни от сайтовете за проследяване на авиополети на живо показват, че българската граница над Черно Море се облита всеки ден от изтребители на военновъздушните сили на Великобритания и САЩ, които излитат от бази на гръцки острови. Те участват в мисия на НАТО за опазване на източната граница на Алианса.

Министерството на отбраната разчиташе да получи двигатели от Полша, но за момента това не се случва. Междувременно Полша и Словакия обявиха, че са готови да си изпратят свои МиГ-ове в подкрепа на Украйна.

България има около 18 МиГ-29 , но не е ясно колко от тях летят. През ноември миналата година министърът на отбраната Димитър Стоянов показа графика пред депутатите от комисията по отбрана, от която се видя, че в началото на 2023 г. ще останат летящи само 6 от изтребителите.

Поддръжката на МиГ-29 стана невъзможна след избухването на войната в Украйна, тъй като България разчиташе изключително на руската компания РСК-МиГ за ремонта и резервните части. Стоянов опита да намери двигатели за МиГ-29 от Полша, но Варшава дава всичките си налични части като подкрепа за авиацията на Украйна. В същото време Стоянов не допуска възможността български МиГ-29 да бъдат изпратени за Украйна.

Новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат след 2025 година.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG