Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гледат на армията като донор". Президент и министър пак казаха, че няма как да се изпрати оръжие на Украйна


Димитър Стоянов и Румен Радев.
Димитър Стоянов и Румен Радев.

България не може да даде повече военна помощ на Украйна. Призивите на политическите партии, които предлагат замяна на старо съветско оръжие със западно, "са несъстоятелни", а за подобна възможност е "късно". Това казаха президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов по време на годишната конференция на началника на отбраната.

Думите им дойдоха след като във вторник върховният представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че е изпратил писма в които моли държавите от ЕС спешно да доставят боеприпаси на Украйна. Това се случи след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Такъв призив отправи и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на Мюнхенската конференция за сигурност.

България една от малко страни, които разполагат с боеприпаси на склад за старите съветски оръжейни системи, а такива продължават да се произвеждат и от българската военна промишленост.

„Министерство на отбраната разполага със складови наличности, съгласно нашите нормативни документи. Ако ние си позволим да изведем количества, това означава да нарушим нормативните документи в България“, каза Стоянов и добави, че писмо с подобно искане не е постъпвало в Министерството на отбраната.

Според министъра вече е късно за т.нар. триъгълни сделки, при които България да дари старо съветско въоръжение на Украйна и да получи от друга страна западно въоръжение. По думите му подобни сделки е трябвало да осъществи редовното правителство.

Той добави, че „триъгълните сделки“, по които Гърция, Словения, Словакия, Чехия, Полша изпратиха съветско оръжие за Киев и получиха западно за армиите си, са сключени през периода март - май 2022 г.

Президентът Радев потвърди думите на министъра си, че България е закъсняла и добави, че възможностите на замяна са били нищожни "на фона на цялостната необходимост за превъоръжаване на Българската армия". Той определи като "несъстоятелни" призивите за осъществяването на подобни сделки.

"Някои държави по тези триъгълни сделки получиха 15 танка. Какво са 15 танка на фона на цялостната необходимост от цялостно превъоръжаване", каза Радев и добави, че партиите предлагат да "заменяме едни стари оръжейни платформи с други стари платформи".

Президентът за пореден път нападна политическите партии, които според него гледат на въоръжените сили на страната "като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна".

По време на коалиционния кабинет на Кирил Петков даването на военна помощ на Украйна беше блокирано от БСП, които го поставиха като условие за оставането си в коалицията. От началото на войната Румен Радев твърди, че решение за предоставяне на въоръжение на Украйна е "начин за въвличане на България във войната".

България предостави военна помощ на Украйна, след като мнозинството депутати в 48-ото Народно събрание приеха такова решение. То задължи служебното правителство, назначено от президента, да изпрати оръжия и боеприпаси.

Според доклада за Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2021 г. "голяма част от въоръжението и бойната техника са морално и физически остарели, с изтекъл или изтичащ ресурс на експлоатация".

Тъй като почти цялото въоръжение на България е съветско и е произведено преди 1990 г,. в доклада пише още, че "зависимостта от Руската федерация за ремонт и поддръжка на останалата на въоръжение съветска техника е проблем за националната сигурност."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG